• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cerić bacio fatvu na Zilkića

Odlazeći reis Islamske zajednice Bosne i Hercegovine Mustafa Cerić objavio je fatvu (naredbu) o delovanju i radu reisa Islamske zajednice Srbije Adema Zilkića. Zilkić: Cerić se meša u unutrašnja pitanja IZ Srbije.

Adem Zilkić je na čelu Islamske zajednice Srbije, koja smatra da muslimani u Srbiji treba da imaju svog reisa.

Islamska zajednica u Srbiji, na čelu sa glavnim muftijom Muamerom Zukorlićem, i koja je saopštila Cerićevu fetvu, organizaciono pripada Islamskoj zajednici u BiH.

Kako se navodi na zvaničnom sajtu IZ u Srbiji (www.islamskazajednica.org) Cerić je u obrazloženju fetve naveo da je Zilkić radio na razbijanju Islamske zajednice, pravio razdor među vernicima i stavio se u službu onih koji su od ranije poznati da ne žele dobro Islamskoj zajednici.

"Osećajući odgovornost da jasno kažem da nakon genocida niko nema pravo da slabi i razbija duhovno, nacionalno, kulturno i političko jedinstvo Bošnjaka, uveren da rad i delovanje Adema Zilkića nanosi štetu vernicima i snaži protivnike (IZ u Srbiji), koristeći se šerijatskim ovlastima iz Menšure, pozivajući se na Ustav Islamske zajednice u BiH i sprovodeći zakletvu da ću dužnost reisu-l-uleme i vrhovnog muftije Islamske zajednice u BiH i Bošnjaka u svetu vršiti savesno i odgovorno, donosim Fetvu", navodi se u saopštenju na sajtu.

Cerić je naveo i da se Adem Zilkić "lažno predstavlja i tako nanosi veliku sramotu" muslimanima u Srbiji, Sandžaku i na Balkanu.

"Zbog toga, zahtevam od Adema Zilkića da se izvini muslimanima za naneseni im duševni bol", navodi se u fetvi.

Cerić je ocenio da njegova poruka treba da bude i "pouka da više nikad i nikome ne padne na pamet da prodaje čast vere i odriče se prava slobode u korist onih koji tu čast i to pravo žele da zgaze".

Adem Zilkić ocenio je danas da je fatva koju je na njega bacio njegov odlazeći bosanski kolega Mustafa Cerić zloupotreba kuranskih citata i svetih normi, kao i zlonamerno prenebregavanje činjenice da on nije samo reis Bošnjaka već svih muslimana Srbije.

Zilkić je Tanjugu rekao da je Cerićeva fatva flagrantno mešanje u unutrašnja pitanja Islamske zajednice Srbije.

"Cerić je zlonamerno prenebregao činjenicu da ja nisam reis samo Bošnjaka već svih muslimana Srbije... i da sam reis ul ulema Islamske zajednice koja je svoju autonomnost dobila 1868. godin, četiri godine pre nego što je tu autonomnost dobila Islamska zajednica BiH", rekao je Zilkić.

Zilkić objašnjava da upravo na osnovu tada dobijene idžaze, šerijatskog dokumenta koji daje pravni legalitet u obavljanju bilo koje verske funkcije, on crpi svoj šerijatski legalitet.

A kada je reč o broju muslimana koji ga slede, Zilkić tvrdi da je reč o najmanje tročetvrtinskoj većini.

"Cerićeva fatva je pokušaj zloupotrbe položaja i iskazivanje zle namere i ntrpeljivosti prema Srbiji i Islamskoj zajednici Srbije", rekao je on.

Govoreći o novoizabranom reisu Islamske zajednice BiH Huseinu Kavazoviću, Zilkić kaže da iskreno priželjkuje i nada se da će se odnos dveju zajednica tokom njegovog mandata promeniti, kao i Kavazovićev odnos prema Islamskoj zajednici Srbije i njenom rukovodstvu.

"Iskreno priželjkujem i nadam se da će se promeniti odnos islamskih zajednica i odnos Kavazovića prema islamskoj zajednici i njenom rukovodstvu. Smatram da bi to bilo nužno, potrebno i korektno", rekao je Zilkić.

S druge strane, dodao je da je čvrsto uveren da bi to doprinelo jačanju dobrosusedskih odnosa Srbije i BiH.

"Menjanje politike dosadašnjeg reisa bi potrlo i sve animoziteta, frustracije i tendencije koje je odašiljao dosadašnji poglavar.

Cerić će dužnost reis ul uleme predati Kavazoviću, u četvrtak 15. novembra u Gazi Husrev begovoj džamiji posle podne-namaza. Za tu priliku Rijaset Islamske zajednice BiH je pozvao čak 750 zvanica od kojih je, kako je ranije rečeno, većina potvrdila dolazak.

Inače, u Srbiji od početka oktobra 2007. godine deluju dve islamske zajednice - Islamska zajednica u Srbiji kojom rukovodi muftija Muamer Zukorlić i Islamska zajednica Srbije na čelu sa reis ul ulemom Zilkićem.

Zukorlićeva Islamska zajednica Cerića priznaje za jedinog vrhovnog poglavara.

(agencije/MONDO, Adem Zilkić - foto: Medija centar Beograd)
Inicijalizacija u toku...

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Nemanja

Zato sto su ratnohuskaci.Nadam se da Jusufspahic i Zilkic imaju mnogo vise pristalica od Zukorlica i Cerica.U Srbiji ima mesta samo za dobronamerne ljude.

Np

Odlucio adem malo da klanja o cinu muftije samo neka sanja

Musliman Sjenica

Ne svidja mi se sve ovo. Dokle ce napadati Zilkica i zasto ga napadaju ovi fanatici?

 Cerić bacio fatvu na Zilkića