Video-nadzor legalan samo u saobraćaju | Mondo Portal

  • Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.
Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Društvo

Video-nadzor legalan samo u saobraćaju

Srbija se suočava sa velikim nedostacima i kršenjem prava u oblasti zaštite podataka o ličnosti, pa je potrebno doneti novi zakon, kaže poverenik Radoljub Šabić.

U Srbiji su potpuno neuređene oblasti video-nadzora, korišćenja biometrijskih podataka, direktnog marketinga, kao i način sprovođenja bezbednosnih provera, istakao je poverenik Šabić na konferenciji za novinare u Beogradu, povodom godišnjice prve evropske konvencije u toj oblasti,
Poverenik je podsetio da je sve ove oblasti trebalo urediti podzakonskim aktima postoječeg zakona ili posebnim zakonima, ali da to nije učinjeno već četiri godine od kada je donet inicijalni Zakon o zaštiti podataka o ličnosti.

"Potrebno je doneti novi zkon u toj oblasti ili radikalno izmeniti postojeći. Vladi i skupštini sam slao bezbroj inicijativa tim povodom", kazao je Šabić.

On je istakao i da bi nedostatak pravne regulative u zaštiti podataka o ličnosti mogao da bude problem, ako Srbija dobije datum za početak pregovora o pridruživanju EU, pošto će se, kako je ocenio, to pitanje prvo naći na stolu.

"Nije dovoljno samo doneti zakon, potrebno je i obezbediti uslove za njegovu primenu", kazao je Šabić.Šabić je posebno komentarišući oblasti koje nisu uređenje, istakao video nadzor koji je jedino regulisan u oblasti kontrole saobraćaja, pa bi sve ostale video nazdore trebalo ukinuti, što bi kako je ocenio, opet proizvelo neku drugu vrstu problema.

"Na prostorima koji su pod videonadzorom treba da bude vidljivo obaveštenje da vas neko snima, kao i kontakt putem kojeg biste mogli da saznate ko vas i zbog čega snima", kazao je Šabić.

Poverenik je istakao da je veliki problem nedostatak osoblja u službi Poverenika, koja nije dobila potrebno pojačanje iako je to Vlada obećala nakon zakona koji je usvojen 2008. godine.

"Šest ovlašćenih lica treba da vrši nador nad nekoliko stotina hiljada subjekata", kazao je Šabić i ukazao da služba poverenika nema ni adekvatne prostorije za rad.

Poverenik je kao pokazatelj odnosa države prema zaštiti podataka o ličnosti pomenuo i to što ni više od dve godine nakon usvajanja strategije u toj oblasti nije usvojen akcioni plan za njenu primenu.

"Godina pred nama treba da bude posvećena rešavanju propusta u oblasti zaštite podataka o ličnost, kako bi se sprečila robusna kršenja prava građana", poručio je Šabić.

(Beta, foto: Beta/Medijac centar Beograd/Ana Dokučević)
Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

PRIČE IZ SRPSKIH ZATVORA

MONDO & EU