• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Parivodić: Vraćanje oduzete imovine 2007.

Tokom 2007. godine počeće vraćanje nacionalizovane imovine gradjana i to u naturi, najavio je srpski ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom Milan Parivodić.

Tokom 2007. godine počeće vraćanje nacionalizovane imovine gradjana i to u naturi, najavio je srpski ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom Milan Parivodić.

On je za "Blic" rekao da usvajanje Zakona o denacionalizaciji predstavlja prioritet srpske vlade, kao i da je to proces u koji "svi moraju da budu uključeni i da ga dobro razumeju, a samim tim uvideće se koje je najbolje rešenje".

Upitan da li je to predlog da država prvo vrati ono što može - lokale koje su u zakupu opština, Parivodić je odgovorio: "U prvom slučaju, tamo gde su objekti u vlasništvu države i nisu od nacionalnog značaja, ne vidim razlog zašto se ne bi vratili u naturi. Lokali, restorani, zanatske radnje... objekti su koje su opštine davale pod zakup. Vrlo je važno razumeti da stečena prava ljudi neće biti ugrožena. Oni gradjani koji su po važećim zakonima kupili odredjenu nepokretnu imovinu ostaju vlasnici te imovine. Njihova prava ne smeju biti ugrožena, jer bismo u tom slučaju od jedne nepravde napravili dve".

Na pitanje šta će biti sa postojećim zakupcima, on je kazao: "Oni će u odredjenom, ograničenom periodu nastaviti da budu zakupci, pod uslovima koje su zaključili u ugovoru sa opštinom. Po isteku tog perioda, doći će komercijalizacija zakupa. Posle toga, slobodno će se zaključivati ugovori izmedju starih vlasnika, koji će postati novi vlasnici i zakupci. Sva rešenja moraju da budu amortizovana kako se niko ne bi osetio ugroženim. Upravo zato je i predsednik Narodne skupštine napisao pismo svim opštinama da ne prodaju imovinu kojom trenutno upravljaju".

Upitan da li stari vlasnici mogu da se nadaju tržišnom obeštećenju, Parivodić je odgovorio da "svi moraju da budu svesni da obeštećenje mora da bude niže od tržišne cene, jer država nema para niti ima smisla da ulazi u ekonomski kolaps zbog ovakve situacije".

"To nije interes gradjana Srbije, a ni gradjana koji očekuju nešto od denacionalizacije", dodao je on.

Parivodić je rekao i da gradsko gradjevinsko zemljište mora biti privatizovano jer ne može da ostane u državnom vlasništvu. "Stari vlasnici treba da dobiju naknadu. Tamo gde je zemljište neiskorišćeno trebalo bi da dobiju zemljište ili tržišnu naknadu za njega. I, konačno, stečena prava ne smeju da budu ugrožena", kazao je Parivodić.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image