• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U carstvu kupusa čvarci i politika

Autor Ana Ćešić

Kupusijada u Futogu održava se već 15 godina, a na ovom vašaru svega ima, pa i kupusa.

Zamišljeno kao manifestacija koja bi trebalo da promoviše futoški nadaleko poznati brend – kupus, Kupusijada koja se održava svake godine krajem oktobra, u vreme berbe ovih kupusnjača, više liči na vašar, nego na kulinarski događaj.

U jednoj od glavnih ulica ovog velikog mesta kraj Novog Sada načičkane tezge, a na njima: jastuci, dečiji nameštaj, perorezi, bonbone i lilihipovi, mini krofnice, korpe, posteljina, gaće od "pravog" pamuka, dečije plastične igračke, seckalice...

Ima i tu hrane, ali ne od kupusa. To su suhomesnati delikatesti: slanina, kulen, švargla, kobasice, čvarci...džemovi od ludaje, organsko povrće. Tek po negde se provuče kantica s ribancem – cena 200 dinara.

Oš kupusa, oš sarme?

Na Kupusijadi šarolika ponuda, a cene ujednačene. Sarma se prodaje na komad za 70 - 80 dinara. Kupus sa ovčetinom, junetinom ili svinjetinom, pa i onaj sa "od sveg po malo" 300 dinara. Kupus sa teletinom 350, podvarak sa pljeskavicom 300, koliko staje i podvarak sa vratom sa roštilja.

Tek u pozadinskim redovima vije se dim iz kotlića. Ispred restorana i po više "kazana". Kuva se "sve od kupusa". To znači: slatki kupus sa svinjetinom ili junetinom ili ovčetinom, može i mešano, a po kazan odvojen je za sarme.

Kod "Lovca" videsmo neobičan izum za kuvanje sarme od kiselog kupusa. Veliki kotlić u sredini i sa tri strane ima stavljene uspravne probušene šipkice, da bolje vri moča. Ovaj izum, verujte, genijalan je, pa ko ima kotlić, nek ga "doradi".

Kraj kulinara ovog restorana mali kotlić i veliko društvo oko njega. To profesori i nastavnici prehrambenog smera lokalne Tehničke škole Pavle Savić, imaju "radnu subotu" i kuvaju kupus "da nadoknade Vučićevih 10 odsto rebnute plate", kažu u šali.

Da je šala uverili smo se, jer porcije ne naplaćuju kao drugi, već nude besplatno, na čast. Sladak kupus krčkaju sa goveđim i svinjskim mesom, a kotlić je mali, jer su, kažu, naučili na male porcije.

Još jednu smo "sirotinjsku" i zaboravljenu "poslasticu" kod njih jeli – "leba i masti". Krišku vam lepo namažu "s mast", "osole" solju i alevom paprikom, a među prste vam "zaglave" čen belog luka i tako vas pošalju u detinjstvo.

Kod vatrogasnog doma drugo, sportsko, društvo. To su entuzijasti iz rukometnog kluba "Metalac" iz Futoga. Kažu, od kada postoji manifestacija, oni krčkaju kupus za decu i sportsko društvo. Ni oni ne naplaćuju porcijje, kao što svi za džabe i iz ljubavi decenijama rade u svom klubu.

Žale se na oteti fudbalski teren: "Ovo ti je prvo mesto u Srbiji u kome je fudbalski teren privatizovan", kažu i dodaju da se decenijama "na mišiće" bore da opstanu u ligama, a dogurali su sa rukometnim klubom do Prve lige sever.

Imaju i stranca u svojim redovima. Nije on tu došao zahvaljujući nekom neverovatnom transveru već igrom sudbine. Marius Paduret Lučijan došao je u Novi Sad, da radi u predstavništvu jedne rumunske firme, a kako je u rodnoj Rumuniji igrao rukomet, na Facebooku je "naleteo" na stranicu Metalca, pa se kod njih i učlanio.

Otkud tolika popularnost rukometa i odbojke u ravnoj Bačkoj, pitamo domaćine. Zgranuto nas gledaju. "Pa to su ti gorštački sportovi", kažu i objašnjavju da danas pretežno stanovništvo Futoga čine Krajišnici i Bosanci, većinom doseljeni posle Drugog svetskog rata.

Da je tako uverili smo se i kada smo ugledali jednu od najvećih šatri na manifestaciji, Pokreta Dinara-Drina-Dunav, okićenih i zastavama Srpskog pokreta obnove, iz koje se orila pesma Baje Malog Knindže.

Ova šatra dominira delom manifestacije gde su se načičkali lokalni stranački prvaci sa svojim kotlićima, koji velikim varjačama mešaju svoje kupuse i nadmeću se u "glasnoći" muzike.

Tako je tik pored šatre pomenutog Pokreta, šatorčić Lige socijaldemokrata Vojvodine. Njihov "štand" uređen je po građanski-vojvođanski, a sa pojačala tuče pank koji se smenjuje sa starogradskim tamburašima.

Ženska mreža Demokratske stranke Srbije pokazala je da je najvrednija. Tu ima čak četiri kotlića sa kupusom, svaki drugačijih sastojaka. U jedan su ove dame ubacile i malo ćuretine "da zamiriše" kupus.

Na pitanje da li su zadovoljne izborom Sande Rašković Ivić za predsednicu stranke, uglas viču "prezadovoljne". Što se muška gospoda, od bivšeg predsednika Koštunice pa nadalje, razbežala pred ovom damom, ne mare. "Samo nek muški idu", kažu.

Nedaleko od njih socijalisti vrte kremenadle na roštilju. Valjda računaju da će u ovom moru kupusa glasače pre pridobiti mesom.

Ovi iz Jedinstvene Srbije kuvaju kupus, a dok se ne skuva nutkaju vas odličnom, sremskom ljutom kobasicom i švarglom. Ljutinu gase rakijicom.

Iz razgovora sa meštanima saznajemo da je ovolika stranačka raznolikost u Futogu "tek paravan za višestranačje."

"Ovde su ti sve vreme na vlasti radikali, pa posle naprednjaci. U pokrajini na vlasti demokrate. Dakle ako nisi SNS ili DS, možeš da se slikaš", kaže nam jedan Futožanin.

A "vlast ko vlast", hvali se svojim kupusom i daje komande kako da "slikamo" kuvara. "Slikaj ga kad gleda u kotlić. Čekaj, sad ga slikaj sa varjačom. Sad nek gleda u daljinu...", izdaje uputstva lokalni političar iz SNS.

Nedaleko od njih dva velika kazana iz kojih se vije para. Ni "k" od kupusa unutra. Samo svinjski loj.

"Pa vi to topite čvarke!"- povikasmo. "Kakve veze imaju čvarci s kupusom?", pitamo.

"Čvarci se slažu sa svačim, pa i sa kupusom", kažu nam dok na vatru stavljaju treći kotao, jer su prva dva "planula".

I dok se na na glavnoj bini smenjuju brojna deca raznih škola, KUD-ova i sportskih klubova iz Futoga i prikazuju sve svoje veštine, nedaleko odatle i izbor za najtežu glavicu kupusa.

Ova godina nije rekordna, kažu nam. Daleko od toga, kiša ubi i onako po prirodi osetljiv futoški kupus. Tako je ove godine pobedu odnela glavica od 7,5 kilograma, proizvođača Dragana Vojnovića.

Ko je pobedio u spremanju jela od kupusa, nismo saznali, jer je proglašenje bilo najavljeno za kraj manifestacije. Ovi koji su kuvali kažu da to takmičenje ni nema smisla, jer se i pre početka manifestacije znao pobednik. "Ako nije 'Pera', onda je 'Žika'. Oni ti se smenjuju svake godine", kažu Futožani koristeći anonimna imena da se ne zamere lokalnim moćnicima, koji, eto, i na ukus kupusa imaju uticaj.

Komentari 7

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

komancheros lala

Bio sao sam na jednom takmicenju ovcijeg paprikasa u Ostojicevu I video sam licno, tip nosi uzorak I jednom od sudija dao znak ocima.tacno se uvek zna ko ce pobediti to je svugde tako

neko ko zna

e pa nisu pobedili ni Zika ni Pera..nego ucenici srednje ugostiteljske skole SVETOZAR MILETIC NOVI SAD...

Sremac

Kakve veze ove nosnje imaju sa Vojvodinom?

special image