• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako kod lekara ako nemate zdravstvenu karticu

Evo kako će se od Nove godine lečiti oni kojima stara zdravstvena knjižica još uvek nije zamenjena novom zdravstvenom karticom, pišu "Večernje novosti".

Svi osiguranici koji su podneli zahteve za zamenu stare, papirne zdravstvene knjižice, i oni koji to učine do 31. decembra, kada ističe rok za podnošenje zahteva za zamenu, do izdavanja nove zdravstvene kartice lečiće se - na potvrdu.

Svi moraju da zamene zdravstvene do kraja godine

"Večernje novosti" u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje saznaju da će potvrde koje se budu izdavale od 16. decembra važiti negraničeno, odnosno sve do izdavanja zdravstvene kartice, dok one izdate pre ovog roka važe samo 30 dana. To znači da će oni koji u tom roku ne dobiju karticu morati ponovo da stanu u red, ovog puta za potvrdu.

Nemate novu zdravstvenu? Ne čekajte u redu!

Potvrde se izdaju u filijalama RFZO pojedincima ili firmama za sve zaposlene, pri podnošenju zahteva za zamenu zdravstvene isprave.

Menjaju se i overene knjižice

Do 31. decembra zahteve za zamenu moraju da podnesu i oni kojima su knjižice overene i za prvih nekoliko meseci 2017. godine. Oni će zdravstvenu zaštitu od 1. januara ostvarivati na osnovu svoje overene stare zdravstvene knjižice sve dok je overena. "Po isteku overe uz dokaz o uplaćenom dospelom doprinosu ukoliko zdravstvena kartica još nije izrađena, ispostava RFZO osiguraniku izdaje potvrdu za korišćenje zdravstvene zaštite na osvnou koje u propisanom sadržaju i obimu ostvaruje pravo na zdravstvenu zaštitu do izrade kartice", kažu iz RFZO.

Ovo praktično znači da niko ko nije podneo zahtev za izdavanje zdravstvene kartice, ali je još nije dobio, nema razloga da strepi kako će ostvarivati pravo na zdravstvenu zaštitu posle 31. decembra, kada najvećem broju osiguranika kojima se knjižice overavaju na šest meseci prestaje da važi overa.

Do nove zdravstvene knjižice u šest koraka

"Svi zdravstveni osiguranici posle 1. januara 2017. godine zdravstvenu zaštitu na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja ostvarivaće na osnovu uredno overene isprave o osiguranju: zdravstvene knjižice, zdravstvene kartice ili potvrde za korišćenje zdravstvene zaštite (obrazak PZK). Zdravstvene ustanove su dužne da im pruže potrebnu zdravstvenu zaštitu bez obzira na to koju uredno overenu ispravu o osiguranju poseduju", rekli su u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje.

Zahteve za zamenu papirnih zdravstvenih knjižica karticama zdravstvenog osiguranja podneo je 4.723.461, od ukupno 6.845.749 zdravstveno osiguranih stanovnika Srbije, pa je već sasvim izvesno da neće svi uspeti da zamene zdravstvenu ispravu do kraja meseca.

Da li će rok za podnošenje zahteva, koji ističe 31. decembra, biti produžen, još se ne zna, iako su u filijalama RFZO velike gužve, bez obzira na to što zahtev može da se podnese elektronski ili na šalterima pošta.

Evo kako još možete podneti zahtev za zdravstvenu

Nove zdravstvene isprave stižu sporo i onima koji su podneli zahtev jer Zavod za izradu novčanica može mesečno da odštampa 350.000 zdravstvenih kartica.

"Zbog izuzetno velikog broja zahteva za izmenu zdravstvenih isprava i relativno ograničenih kapaciteta Zavoda za izradu novčanica, važeći rok potvrda za korišćenje zdravstvene zaštite na obrascu PKZ od 30 dana postao je nerealan", kaže direktorka RFZO Verica Lazić.

"Upravni odbro RFZO usvojio je izmene Pravilnika o zdravstvenoj ispravi kojima je uveden neograničen rok potvrde, to je objavljeno u 'Službenom glasniku' i stupa na snagu 16. decembra".

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici -MONDOZabava, kao i na Twitteru@Mondo_zabava.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 21

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Enesposobnost

Dve knjizice porucene preko euprave 15.11.2016, jos nisu gotove, tri knjizice porucene 18(19).11.2016 bile su gotove pre dve nedelje. Toliko o racunarima na brdovitom Balkanu ! Nemogu oni koji su do juce zabranjivali uvoz racunara sada da nam organizuju informaticko drustvo !

STEVA

Predao sam zahtev za karticu u SEPTEMBRU. 7. DECEMBRA sam stajao u redu dva sata da bih doznao da NEMA kartice JOS! Imam 70 godina i bolujem od karcinoma i ja im u red vise ne idem. Lecicu se sa starom knjizicom doklegod mi ne dostave karticu na kucnu adresu. Ali me ceka jedno zadovoljstvo: dosad su sestre lako stavljale upute u knjizice(pa ih opet mesale i gubile). Radosno cekujem da vidim kako ce sad stavljati uput u KARTICU, HAHAHAHA...

Anti bot

Ovo je otimačina od bednog napaćenog naroda! GLADNOG! Pola Srbije gladuje! NENAPREDNA SRBIJA! SA SADAŠNjOM POLITIĆARIMA! Zabraniti PENZIONERIMA DA GLASAJU! Onaj iz PUPSA umesto da ih štiti on ih prodao! Sa onom vd. direktorkom babom sa 400.000.dinara MESEČNO PRIMANjA 3 FUNKCIJE IMA! POSLANICA PUPS-a!

Kako kod lekara ako niste dobili zdravstvenu karticu