• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Katastrofalan kvalitet vode reka Novog Pazara"

Izvor Beta

Društvene mreže prepune su snimaka i fotografija na kojima se vidi kako se otpadne vode ulivaju u reke Novog Pazara – Rašku, Jošanicu i Trnavicu, kako njima pluta gomila flaša, ali i kako nesavesni žitelji ovog grada bacaju smeće u vodu

 Novi Pazar - loš kvalitet vode reka Izvor: MONDO/Nataša Petrović
Izvor: MONDO/Nataša Petrović

Da sve to nabrojano katastrofalno utice na kvalitet vode u ovim rekama slažu se i profesorka Državnog univerziteta u Novom Pazaru, dr bioloških nauka Nataša Ðordevic, kao i clan Gradskog veca zadužen za životnu sredinu Esad Fazlic.

Profesorka Ðordevic navodi da je kvalitet vode u pojedinim delovima Raške, Jošanice i Trnavice pete kategorije, što je voda koja se ne sme koristiti ni za polivanje bašta i gotovo je jednaka kanalizaciji.

"Tri su najveca zagadivaca reka u Novom Pazaru. Klanice u njih ispuštaju krv koja je veoma opasna, hemoglobin vezuje kiseonik, pa se u vodi razvijaju aneorobne bakterije koje izazivaju razne bolesti. Vodu zagaduju i hemikalije koje proizvodaci džinsa ispuštaju u reke nakon kamenovanja, dok se prilikom obrade kamena u njih uliva bela voda kojom se uništava pH vrednost i urušava kvalitet vode u rekama", istakla je Ðordevic.

Ona je dodala da je izvorište reke Raške, odakle se Novi Pazara napaja pijacom vodom, druge klase što je, kako je istakla, odlicno.

Clan Gradskog veca Esad Fazlic složio se da je zagadenje vode u rekama goruci problem u Novom Pazaru, ali je naveo da stanje još uvek nije alarmantno. Navodi da je Raška odlicnog kvaliteta do centra grada, ali se pogoršava nakon što se u nju ulije Jošanica.

"Lokalna samouprava veruje da ce problem zagadivanja reka rešiti za pet do šest godina izgradnjom postrojenja za preradu otpadnih voda. Uraden je plan detaljne regulacije, fabrika ce biti u Požežini, a krenuli smo i u izradu projektne dokumentacije. Kolektorska mreža bice duga 40 kilometara, obuhvatice sva naselja, a projekat je vredan izmedu 25 i 28 miliona evra. To su sredstva koja mi ne možemo da obezbedimo, pa ocekujemo pomoc Vlade Srbije, a nadamo se i pomoci iz Evropske unije", kazao je Fazlic.

Demolirana džamija u Novom Pazaru!

Pored zagadenih reka, Ðordevic kao problem vidi i stanje kvaliteta vazduha. Poslednje merenje, pre više od godinu dana, pokazalo je da u njemu ima cadi koja, po mišljenju profesorke, hemijski i mehanicki oštecuje pluca.

"Nije dobro što u Novom Pazaru ne postoji monitoring, ne vrše se redovna merenja, a upravo bi zagadenje vazduha trebalo meriti svakodnevno kako bi se donele dugorocne i kratkorocne mere za poboljšanje njegovog kvaliteta. Podsecam da je nacionalnom strategijom za zaštiti životne sredine do 2014. trebalo uspostaviti monitoring, a do ove smo vec trebali da udišemo kvalitetniji vazduh, odnosno, trebalo je smanjiti emisiju zagadujucih materija", rekla je Ðordevic.

Ona je kritikovala i poslednje akcije sece drveca u centru grada.

“Jedno stablo starosti 30 godina ima veliku produkciju kiseonika i precišcava vazduh. Sve toksicne materije akumulira u sebe ili metaboliše u neotrovne produkte. Svaka seca stabla je uništavanje životne sredine. Korist od sadenja novih, mladih, stabala imace stanovnici Novog Pazara, ali za 30 godina jer ona nemaju takvu produkciju kiseonika kao ona posecena”, dodala je Ðordevic.

Fazlic je najavio da ce Novi Pazar veoma brzo od Agencije za zaštitu životne sredine dobiti mernu stanicu za dnevno pracenje zagadenja vazduha što ce, za razliku od ranijeg perioda, dati realno stanje kvaliteta vazduha.

“U narednim godinama ocekujemo smanjenje zagadenja vazduha jer se planira gašenje toplane u centru grada koja koristi mazut kao gorivo. Umesto nje ce u industrijskoj zoni poceti sa radom toplana na biomasu, koja je znanto manji zagadivac”, izjavio je Fazlic.

Deskov plac zbog Rakitske reke (VIDEO)

Na opasku profesorke Ðordevic da Novi Pazar nema nijedan strateški dokument i plan za monitoring i unapredenje životne sredine, Fazlic je kazao da ce uskoro poceti njihova izrada.

"Uporedo sa izradom tih dokumenata i komunalne infrastrukture, moramo raditi i na povecanju svesti gradana o znacaju životne sredine. Ako svi mi ne budemo svesni kažnjivosti zagadivanja okoline i ne budemo primenjivali kazne za takvo ponašanje, bojim se da cemo biti u još vecem problemu", dodao je Fazlic.

Tekst je realizovan u okviru projekta Medijskog centra Beta u saradnji sa udruženjem Fraktal kao sastavni deo projekta "Udruženja gradana kao ravnopravni partneri u monitoringu javnih finansija" i sprovodi se u okviru Programa podrške civilnom društvu i medijima 2014-2015. Evropske komisije. Izneti stavovi ne predstavljaju nužno i stavove organizacija koje su podržale projekat.

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Bake

Zalosno sto sami upropastismo sve reke i okolinu a da niko od nadleznih ne reaguje

Lili

Ne možete promjeniti mentalitet stanovnika. Biće još gore!

Realan

Kakav narod takva i okolina...

special image