Društvo

Mali: Znam koliko znam i znam da to nisam uradio (VIDEO)

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Ministar finansija Srbije Siniša Mali rekao je povodom odluke Odbora za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu da je za njega danas tema Predlog budžet za 2020. Opozicija pozdravlja odluku Odbora.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Reč je o slučaju koji već neko vreme potresa akademsku zajednicu a koji se odnosi na ocene da je ministar finansija Srbije Siniša Mali plagirao delove svoje doktorske disertacije pod nazivom "Kreiranje vrednosti kroz proces restrukturiranja i privatizacije - teorijske koncepcije i ostvareni rezultati u Srbiji".

On je dodao da će o doktoratu govoriti u narednim danima.

"Znam koliko znam, znam da to nisam uradio, a to što nekom ova tema znači iz političkih razloga, to ne mogu ni da komentarišem. U svakom slučaju u narednih nekoliko dana ću se obratiti I na tu temu, a sada, da budem iskren, interesuje me budžet Srbije i da se pozabavim onim za šta sam plaćen od građana Srbije",  rekao je Mali za Tanjug.

Opozicija: Ohrabrujuća odluka Odbora za etiku Univerzita

Predstavnici dela opozicionih partija danas su pozdravili stav Odbora za etiku Univerziteta u Beogradu o doktoratu Siniše Malog i nazvali ga ohrabrujućim.

Poslanica DS Aleksandra Jerkov je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije rekla da su profesori Univerziteta u Beogradu i članovi odbora pokazali da se posao može raditi u skladu sa zakonom i pošteno.

Jerkov je rekla da ne očekuje da Mali podnese ostavku ili da ga premijerka smeni i dodala da bi do eventualne smene moglo da dođe uz pritisak javnosti ili da Skupština pokrene postupak za njegovu smenu.

Takav predlog je kao svoj danas već objavio u pisanoj izjavi predsednik Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović.

I potpredsednica Narodne stranke Sanda Rašković Ivić izjavila je da veruje da će doktorat Malog biti poništen, a on smenjen sa funkcije ministra finansija, a predsedavajući Saveza za Srbiju Janko Veselinović smatra da cela Vlada treba da podnese ostavku, jer, kako tvrdi, "teško da bi se bilo koja vlada u svetu nakon ovakve afere održala na vlasti".

Nova stranka, takođe, traži da Mali podnese ostavku na mesto ministra, ali i da, kako kažu, istim putem krene i cela vlada i predsednik Srbije.

Dveri smatraju da je odluka Odbora za etiku BU pokazala da su "pritisak javnosti i integritet jedne institucije, ipak jači od političkog pritiska".

Predsednik Pokreta slobodnih građan Sergej Trifunović smatra da ministar finansija mora biti smenjen, a da ostavke treba da " podnesu oni koji su ga napravili".

Lider političkog pokreta Metla 2020 Miloš Jovanović takođe smatra da ministar iz moralnih razloga treba da podnese ostavku.