• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"NOVA AGENDA RASTA" za Srbiju: SB traži rešavanje problema javnih preduzeća

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Povećavanje efikasnosti javnih preduzeća u Srbiji veliki je problem kojim će se država pozabaviti sledeće godine, dogovor je sa MMF-om o kome se dans razgovaralo i sa Svetskom bankom.

Ministar finansija Srbije Siniša Mali je danas u Beogradu razgovarao s direktorkom Svetske banke za Zapadni Balkan, Lindom Van Gelder, o "Novoj agendi rasta", na kojoj radi ta banka, odnosno o prioritetima Srbije za narednih pet godina.

Saglasili su se da je jedan od glavnih prioriteta za narednu godinu, koji je definisan i s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), povećavanje efikasnosti javnih preduzeća u Srbiji, čemu treba pristupiti na strateški način.

Možda će vas zanimati

Ministarstvo finansija je saopštilo da ;Svetska banka smatra da Srbija ima potencijala da dostigne još veći privredni rast, ako bi strateški, na pravi način, ulagala u određene sektore koji tome mogu da doprinesu.

Na sastanku je ocenjeno da ohrabruje stopa rasta bruto domećeg proizvoda Srbije (BDP) u prošloj godini od 4,4 odsto, kao i stopa rasta iz trećeg kvartala ove godine, koja prema fleš proceni Ministarstva finansija iznosi 4,7 odsto.

Ministar očekuje je da privredni rast ove godine nadmaši projektovanih 3,5 odsto, a za sledeću godinu projektovan je realni rast BDP od četiri odsto.

Svetska banka sastavlja petogodišnji plan (2020-2024.) kojim će biti utvrđeni ciljevi i okvir za podršku Srbiji, a objaviće i "Novu agendu rasta" za Srbiju kojom će ukazati na potencijalne izvore rasta po sektorima.

Govoreći o prirotetima za narednih pet godina, Mali je istakao da su najvažniji obrazovanje - kako bi Srbija imala obrazovanu i kvalifikovanu radnu snagu, digitalizacija i razvoj IT sektora.

Mali i Van Gelder su među prioritete svrstali i razvoj tržišta kapitala koje, rekao je ministar, može da se povezuje region kao što ga već povezuju putevi.

Van Gelder je napomenula da Srbija u tome ima apsolutnu podršku Svetske banke, te da je primer razvoja tržište kapitala, navodi se u saopšenju.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Milan

Kad ce se mmf baviti standardom gradjana Srbije. Nije normalno da radis 6 dana nedeljno, iznajmis garsonjeru, platis racune i da ti nedostaje za hranu a da pritom zivis sam.

special image