Društvo

Rusi požurili sa isporukom: Helikopteri Mi-35M SLETELI u Batajnicu pre roka

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug Izvor sputnjik

Četiri nova helikoptera Mi-35M, koje je Srbija kupila od Rusije, stigli su na aerodrom "Pukovnik Milenko Pavlović" pre planiranog roka i to dva dana uoči susreta predsednika Srbije i Rusije u Sočiju, objavio je Sputnjik.

Bilo je najavljeno da će novi helikopteri stići u prvom kvartalu 2020. godine, ali ih je Rusija isporučila pre predviđenog roka, i to dva dana uoči susreta predsednika Srbije i Rusije, Aleksandra Vučića i Vladimira Putina, u Sočiju.

Svetozar Jokanović, ekspert za rusku avijaciju ističe da će se Srbija naoružavati i opremati i dalje, sprovodiće vojno-tehnički sporazum koji je postignut između lidera Srbije i Rusije i izrazio je nadu da ovo nije kraj nabavke Mi-35M.

On je ocenio da je dolaskom novih helikoptera došlo do značajnog povećanja borbenih mogućnosti naše jedinice.

"Konačno smo nabavili pravi lek da prevaziđemo teško tehnološko zaostajanje. Ali dolazak ovog helikoptera znači i mnogo više od toga. Ovo je veliki doprinos popularizaciji vojnog poziva posebno poziva vojnog pilota za koji se danas malo ko opredeljuje. Mladi čovek naravno očekuje i da će za svoj posao biti dobro plaćen i da će kvalitetno rešiti stambeno pitanje, ali pre svega mašta da će mu država obezbediti adekvatna sredstva za rad. Niko ne mašta o tome da postane pilot letelice koja je starija od njega", kaže Jokanović.

Helikopter Mi-35M je nastao na bazi ruskog borbenog helikoptera Mi-24VM "krokodil" i predstavnik je sovjetske koncepcije jurišnog borbenog helikoptera koja je podrazumevala oklopljeni i snažno naoružan helikopter, koji se više oslanja na veliku brzinu nego na svoje manevarske sposobnosti.

Pored vatrene podrške trupama na zemlji, ovaj helikopter može da služi za specijalni desant - u transportnoj kabini prevozi do osam vojnika s punom opremom i ličnim naoružanjem, kao i za transport naoružanja i opreme ili medicinsku evakuaciju ranjenika sa linije fronta.

Helikopter poseduje oklop koji štiti kako posadu, tako i vitalne delove helikoptera.

Mi-35M poseduje poslednju generaciju avionike i napadno-navigacijskog sistema, optoelektronski nišanski sistem, kao i sisteme samozaštite koji obezbeđuju borbenu upotrebu helikoptera u povoljnim i srednje složenim meteo-uslovima, danju i noću.

Od naoružanja, na helikopteru je u obrtnoj kupoli ugrađen top kalibra 23 milimetra i uvezan sa sistemom za upravljanje vatrom.

Na svakom krilu može nositi širok dijapazon naoružanja uključujući dodatne topove 23 milimetra, nevođene rakete 80 milimetara i protivoklopne vođene rakete Ataka dometa šest do osam kilometara zavisno od varijante.