Društvo

Srbija udiše otrovni vazduh: Evo koji gradovi su najugroženiji

Izvor mondo.rs Izvor Novosti

Više lokacija u našoj zemlji našlo se poslednjih dana među najzagađenijima, a Beograd u prvih pet.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Beograd je u četvrtak bio peti na listi najzagađenijih gradova u svetu, prema merenjima sajta "Ervizual".

I sajt "Beoekom", koji je pod zajedničkom ingerencijom Grada Beograda i Gradskog zavoda za javno zdravlje, ocenio je da je zagađenje u glavnom gradu dostiglo četvrti, crveni nivo, a u mernim stanicama na Starom gradu i na Novom Beogradu vazduh je bio u ljubičastoj, najopasnijoj zoni.

Ništa bolja nisu bila ni neka druga mesta po Srbiji! Građane već danima, ponovo, guše kancerogene praškaste materije, čađ, ali i opasni benzen.

Zvanični podaci Agencije za zaštitu životne sredine, pokazuju da su ovih dana najzagađeniji Niš, Smederevo, Beograd, Pančevo, Valjevo, Kosjerić, Subotica, Obrenovac, Zaječar, Novi Sad, Beočin...

"Nije reč samo o Srbiji, već je ovim zagađenjem pogođen čitav region", objašnjava za "Novosti" Goran Trivan, ministar životne sredine.

NIŠ OBARA REKORDE

Nišlije već danima udišu veoma zagađen vazduh! Koncentracije praškastih materija bile su i do sedam puta veće od dozvoljenih. Lokalne vlasti istakle su da su počele sa izradom Plana kvaliteta vazduha i da će taj dokument, na dugoročan način, sagledati i rešavanje problema aerozagađenja. Grad na Nišavi najviše guše upotreba fosilnih goriva i pojačani saobraćaj.

"Ovaj problem neće sam od sebe da se reši. Sve je u rukama države i lokalnih samouprava, koje su odavno bile dužne da po zakonu urade kratkoročne i dugoročne planove za kvalitet vazduha i prema njima sprovedu mere. Naročito ako znamo da su uzroci zagađenja u gradovima ložišta, saobraćaj i industrija. Opštine moraju u svojim budžetima da izdvajaju određena sredstva za gašenje individualnih ložišta".

Kako objašnjava Trivan, lokalnim samoupravama opet je poslato pismo upozorenja, da urade ta dokumenta. Sledeći koraci su inspekcijski nadzor i kažnjavanje.

"I sami zagađivači bi trebalo da vode računa o emisiji štetnih gasova, a da ih kontrolišu inspekcije", ističe Trivan.

Nedavno je i Svetska zdravstvena organizacija saopštila da od jakih infekcija disajnih puteva, zbog zagađenog vazduha u zatvorenom prostoru i napolju, u svetu godišnje umre 600.000 dece mlađe od 15 godina.

NAJOPASNIJE ZA DECU

Zdravstvene tegobe se mogu javiti u celoj populaciji, s tim što se kod osetljivih grupa, kao što su stari, deca i osobe sa bolesnim srcem i plućima, mogu javiti ozbiljnije zdravstvene tegobe nego u populaciji zdravih osoba - kažu u Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograda.

Pulmolozi upozoravaju da najsitnije toksične čestice PM 2,5 najviše ugrožavaju decu, jer mogu trajno da oštete njihova pluća, koja se razvijaju do treće godine.