Društvo

Crkva da se PRIDRŽAVA svih mera, pričešće je RIZIK!

Izvor mondo.rs

Epidemiolog Predrag Kon upozorio je patrijarha i sveštenstvo SPC da se pridržavaju mera propisanih za suzbijanje korona virusa.

Veliki deo javnosti ostao je šokiran snimcima u javnosti, ispred crkve u Novom Sadu, gde su se, u vreme epidemije korona virusa, vernici pričešćivali tako što su konzumirali iz ISTE KAŠIČICE.

Posle tog snimka, odmah su reagovale vlasti u Crnoj Gori koje su zabranile da vernici prisustvuju verskim obredima svim verskim zajednicama.

O tome je danas bilo reči i na konferenciji za novinare lekara. Epidemiolog Predrag Kon poručio je Srpskoj pravoslavnoj crkvi da očekuje da se pridržava svih mera koje su propisane u cilju suzbijanja širenja korona virusa.

"Pričešće u hrišćansvtu je značajno, teško mi je da govorim o tome. Jasno je koje su mere propisane, kao vanredne mere. Jedna od njih je da nema okupljanja više od 5 ljudi. Druga stvar, godinama se priča o tome da li će je to (pričešće) način prenošenja virusa. Jasno je da će svako reći da je to rizik. U Ruskoj pravoslavnoj crkvi primenjuju utapanje kašičice u alkohol. Ni potapanje u alkohol nije dovoljno, ali je bolje nego bez ičega. Jasno je da očekujemo od SPC, pa čak i od patrijarha da vrlo jasno da upustva sveštenstvu i svojim vernicima da se pridržavaju svh mera", rekao je Kon.

Dr Darija Kisić Tepavčević iz Instituta za javno zdravlje "Batut" poručila je da su kontrola i prevencija isti za sve i da niko nije imun na ovaj tip virusa, jer niko od nas ranije nije bio u kontaktu sa njim, pa tako nije ni mogao da stekne imunitet.

"Ovaj virus može da se pojavi bilo gde. Zdravstveni radnici su nam jako bitni, jer ne smemo da dozvolimo da se u zdravstvenim ustanovama proširi virus i oni spašavaju živote, oni su stub. Kontrola i prevencija je isti za sve. Niko od nas nije ranije bio u kontaktu sa ovim virusom i niko nije imun na ovu bolest", rekla je ona.