MALVERZACIJE

Bankar iz Novog Sada uzeo pola miliona evra od klijenata, dobio 4 godine

Autor Lana Stošić Izvor Tanjug

Direktor filijale jedne banke u Novom Sadu osuđen je na četiri i po godine zatvora jer je malverazcijama sa deviznom štednjom klijenata banke sebi pribavio protivpravnu imovinsku korist od 527.054 evra (64.772.503,85 dinara).

On je, kako se navodi u presudi, sa više fizičkih lica zaključio navodne ugovore o oročenju deviznih Štednih uloga, koje uopŠte nije prikazivao u poslovnoj dokumentaciji banke, niti je otvarao račune deviznih štednih uloga radi uplata primljenog novca.

Navodio je nepostojeće štedne partije i proizvoljne kamatne stope, jer je preuzimao novac tih lica predat kao štedni ulog i prisvojio ga za svoje lične potrebe.

Kako bi klijente održavao u zabludi, sa ciljem da ne podižu glavnicu i otkriju da im nedostaje novac, periodično bi im obračunavao i isplaćivao kamate koje su bile navedene po nepostojećim štednim partijama, koje je pritom neovlašćeno prenosio s računa tih ili drugih klijenata banke, koji su na svojim računima imali raspoloživa devizna sredstva.

Na ovu prvostepenu presudu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg suda u Novom Sadu, pravo da ulože žalbe imaju i odbrana i tužilaštvo, saopšteno je iz tog suda.