BISER SRBIJE PREPLAVLJEN ĐUBRETOM: Deponije na obalama, izvađeno na desetine kesa OTPADA iz jezera (FOTO)

Jezero Međuvršje u Ovčarsko - kablarskoj klisuri, pravi je turistički biser čačanskog kraja. Međutim, ono što kvari njegovu lepotu ali i predstavlja ekološku opasnost za okolinu jesu velike količine otpada koje se nagomilavaju na njegovoj površini.

Rina

Radnici Turističke organizacije u Čačku, zajedno sa vikendašima koji ovde provode svoje vreme, pokrenuli su akciju čišćenja i za samo četiri sata uspeli ručno da prikupe na desetine kesa smeća.

"Otpad koji se nalazi na akumulaciji Međuvršje nije usko vezan za broj posetilaca ovog područja, koji je zbog ovogodišnje epidemiološke situacije, bio u znatnom porastu. Smeće donose reke iz gornjeg sliva, najveći deo se prosledi dalje, ali velike količine ponovo ostaju. Neophodna je naša brza rekacija, kako u ovoj prirodnoj oazi ne bi imali potencijalnu ekološku katastrofu", rekao je Goran Nikolić iz Turističke organizacije u Čačku.

Očišćen je potez od pristaništa u Međuvršju do Plave stene, odnosno zone trećeg meandra. Deo naspram Ribarske staze nije potpuno čist jer smeće je otišlo dublje u zatvorene površine i nije postojala mogućnost da se ručno prikupi.

"Planiramo još ovakvih akcija tokom ovih lepih dana koji nam predstoje. Pozivamo i sve zainteresovane sugrađane i ekološka udruženja kao i vikendaše na jezeru da nam se pridruže. Problem nam prave vodotokovi koji se ulivaju u reku Zapadnu Moravu i koji u toku velikih padavina donose smeće, a u nekim opštinama deponije se i nalaze na samim obalama pa usled visokih vodostoja spiraju ih i đubre nose sa sobom", rekao je direktor TO Čačak Vojin Jakovljević dodajući da se trude da svake godine organizuju ovakve akcije.