KONOBAR IZ BG OTKRIVA SVE FORE: Kako izvlači bakšiš i prepozna goste bez para, zašto su sve žene za njega "devojčice"

Konobari se snalaze na razne načine kako bi dobili veći bašiš.

MONDO/Stefan Stojanović

Mnoge "fore" znaju samo konobari koji dugo rade u kafićima, a često ih koriste niko ne bi primetio da su napravili grešku. 

Igor Matić (39) koji godinama radi u restoranima, kafićima i klubovima u centru Beograda, za MONDO je otkrio kako uspeva da mu žene ostave bakšiš, kako se bori sa onima koji imaju brdo zamerki čim uđu u kafić, kako je dobio bakšiš od 1.500 evra i zašto konobari kažu da ćete čekati palačinku sat vremena, iako zapravo stiže za pet minuta. 

SVE ŽENE SU "DEVOJČICE"

Kada žene sednu u kafić, najčešće iskoristim prvu priliku da im smanjim godine na bilo koji način, kaže Igor Matić za MONDO.

"Glavna stvar kada si konobar jeste da moraš da odabereš način da podilaziš ljudima. Ako se radi o ženama , uglavnom im dajem manje godina i napravim ih 'devojčicama'. To uvek prolazi, a naročito kada je dama u društvu nekog muškaraca. Naravno, i neka šala je uvek dobrodošla. Najveći bakšiš sam dobio od muškarca u klubu koga sam celo veče služio i iznosio je 1.500 evra", kaže Igor Matić. 

GOSTI BEZ PARA VOLE DA SU "VAŽNI", ONI SA PARAMA HOĆE DA SU "DRUGARI"

Kada se radi o muškarcima, koji uglavnom plaćaju račun, situacija je malo drugačija i najbolje je stvoriti drugarski odnos sa većinom mušterija. 

"Naučio sam da odmah, posle prve rečenice, vidim sa kime imam posla. Sa muškarcima se najčešće stvara drugarski odnos, naročito ako su mlađi, ali često prolazi i da se osete važnim. Za razliku od njih, starijima prija kada se osete kao dečkići i kada nisu uštogljen prema njima. To je neko pravilo, ako se vidi da neko ima novac ponašaj se kao da nema i kao da ste drugari, ako ga nema probaj malo da mu udovoljiš da se oseti bitnim", tvrdi naš sagovornik. 

ZAŠTO KAŽU DA ĆETE DUGO ČEKATI PORUDŽBINU?

Kada je velika gužva, dešava se da konobari kažu da nekog jela nema ili da ćete ga dugo čekati, iako to zapravo nije slučaj.

"Neko naruči palačinke, a vi znate da će zbog toga da se zakrči cela kuhinja i kuvari ne mogu da peku roštilj. Zato im kažete može, ali dobićete ih za 40 minuta. Najčešće je slučaj da ih dobiju zapravo za 10 minuta, ako pre toga ne odustanu i naruče nešto drugo", kaže Igor Matić.

KADA POGREŠIMO, ORKIVIMO KUHINJU

Kada konobar pogreši, ima nekih fora koje govori gostima, kako bi se izvukao, kaže ovaj dugogodišnji ugostitelj.

"Desi se da nešto zaboraviš ili pogrešiš porudžbinu. Onda se uglavnom vadimo na ljude iz kuhinje, kažemo da je tamo došlo do greške. Ja kažem da su, recimo, mnogo prepekli hranu ili nisu dobro napravili ceđenu pomoranžu, pa ispadneš dobar zato što brineš o gostima. Ima i situacija kada neko pita, da li je to zaista taj i taj viski, mi kažemo jeste, iako se radi o greški. Gost ponekad i ne primeti razliku", kaže Igor.

VAŽNI SU DECA, PSI I DETALJI

Često se dešava da konobari daju pažnju deci ili ljubimcima, ali to ne mora značiti da im je zaista stalo, već i da je to samo trik.

"Osim narudžbine, važno je zapamtiti poneke detalje, ime, narudžbinu ili  deo razgovora, kada gost dođe sledeći put da se oseti bitnim. Klimanje glave prilikom primanja narudžbine ostavlja utisak kako je gostu pružena potpuna pažnja, a izgleda i kao da konobar odobrava porudžbine, što bi značilo da su one zaista dobre", kaže on. 

PREPRUKE SU UVEK ISKRENE, DA BISMO DOBILI BAKŠIŠ

Kada mi mušterija traži da nešto prepručim, uvek dajemo iskrenu preporuku, čak i ako su nam napomenuli da radimo drugačije, kaže on. 

"Dešava se da vlasnik, neko iz šanka ili kuhinje kažu da nešto treba da forsiramo, zato što slabo ide. Ja to nikada ne radim, jer ako preporučim nešto što nije dobro, znam da sigurno neću dobiti bakšiš. Zato otvoreno kažem šta je kvalitetno i dobro. Ako nije zadovljan narudžbinom, džabe sve ostalo", tvrdi dugogodišnji konobar. 

SA NAMRGOĐENIMA NA DISTANCI

Dešava se da gost čim sedne bude namešten i ima zamerku na prljav stoljnjak, na to što je čekao i nije odmah uslužen i slično.  

"To se prepozna iz prvog kontakta, vidi se nervoza. Tu je najbolje biti na distanci, bez ikakvih fora. Samo poslovno, jer ako kreneš sa takvima drugarski, to može da se obije o glavu. Najgore što mi se desilo jeste da gost fizički nasrne na mene u alkoloisanom stanju. Čak i tada ne smeš burno da reaguješ i nakon toga moraš da budeš fin prema njemu, skoro pa da mu se izvinjavaš što si ga stišavao", kaže Igor Matić. 

Kada već od starta krene sa problemima, konobari se često zamene za nekim stolom, kako bi preduhitrili i sprečili loše situacije. 

"Kada neko ima problem sa nekim gostom, dešava se da ga preuzme neko drugi, na neki što laganiji i neprimetniji način. Kažem, idi ti nastavi radi nešto drugo, a ja ću za onaj sto. To se dešava i najbolje je kada tako može da se reši situacija", tvrdi Matić.