Plata u Srbiji je mnogima bolna tema i dok jedni tvrde kako ne mogu nigde da se zaposle, drugi se drže one izreke "ima posla, ali nema ko da radi". Istina je verovatno negde između, a oglas koji se pojavio na društvenim mrežama izazvao je veliki broj komentara. Ljudi su negodovali zbog plate koju vlasnik jednog restorana u Beogradu nudi radnicimaza pozicije kuvara i konobara, navodeći da je sramota tako potcenjivati ljude. Drugi, pak, smatraju da je njegova ponuda sasvim korektna ako se uzmu u obzir radno vreme, obim posla i stepen kvalifikacija.
Ponuda glasi ovako:
"Potrebni su nam radnici sa iskustvom na sledećim pozicijama: kuvar/kuvarica ili pizza majstor, početna plata je 65.000,00. Konobar/konobarica - početna plata 40.000,00 + bakšiš", napisao je autor oglasa. Odmah su usledili komentari!
"Druže, za 40.000 radi samo konobar sa jednom rukom", "Izvinite, moram da pitam kako to +bakšiš ulazi u uslove rada. Bakšiš ne dajete Vi već ostavljaju gosti konobaru lično. Da li želite da naglasite da nećete otimati bakšiš konobarima, ako je odgovor da, to je zaista lepo i pohvalno, samo naglasite to precizno da ne bude zabune", "Kuvara, a tek pizza majstora nema ni za duplo više. Za te pare nema više ni pomoćnih", samo su neki od komentara u kojima pratioci smatraju da je plata premala za ove pozicije.
Autor se ponovo oglasio i naveo da je radno vreme konobara oko šest sati dnevno, i da bi imao dva dana slobodno tokom nedelje. Rasprava se, međutim, nastavila. Bilo je i onih koji su bili zadovoljni ponudom i odmah su stali na stranu vlasnika restorana:
"Iz moje perspektive taj posao uopšte ne zvuči loše, pozvaću vas za dogovor", "One koji kažu da je plata konobara od 40.000 dinara mala, zamoljavam da prestanu da se*u! Moje mlađe kolege aviomehaničari rade 160 sati mesečno, i početna plata im je tolika, i to na PP ugovoru... I nema bakšiša, pića i hrane za dž, a rade daleko ozbiljniji posao", "Ljudi porede svoju platu (mnogo veću) sa platom konobara i kritikuju. A da piše plata konobara 100.000 onda bi smetalo što je veća od plate junior programera. Ćale mi radio za 30.000 u veoma poznatom restoranu gde se tokom celog leta radilo po 10 sati i više zato smanjite bes", neki su od komentara koji su na strani vlasnika restorana. On se u međuvremenu ponovo oglasio i naveo da mu je teže da pronađe korektnog konobara, nego kuvara ili pica majstora.
Šta vi mislite?
Da li su ovo korektne plate za konobara i kuvara?
(MONDO)