Društvo

ĐORĐE BATALIO FUDBAL U NORVEŠKOJ I POČEO DA GAJI SVINJE! Sada živi u Donjoj Vrbavi i svi se OTIMAJU za njegove proizvode

Autor Ivana Lazić

Đorđe Isailović se iz Norveške vratio u Donju Vrbavu gde radi na uzgajanju svinja moravki.

Izvor: RTS/screenshot

Đorđe Isailović, mladi fudbaler iz Milanovačkog "Metalca" stigao je do norveške lige, ali je ipak odlučio da se vrati u rodni kraj. Sa porodicom u Donjoj Vrbavi danas ima puno posla, a 2017. godine je kupio i veliko imanje. 

"Mi imamo tu sreću da smo ovde gde smo i ideja je da deci, našim ljudima, približimo selo na najbolji mogući način", kaže Đorđe Isailović. Gradska gužva mladom farmeru ne nedostaje - sprema se da u Donjoj Vrbavi "napravi gužvu" tako što će vrata seoskog domaćinstva otvoriti celom svetu.

Na trpezi bi se našlo sve što lokalno stanovništvo proizvodi. Sveže maline iz porodičnog zasada, sok i džemovi. U preradi svinjskog mesa već se oprobao - na specijalitete od moravke je navikao i beogradske kupce.

Za ovu autohtonu rasu se, kaže, odlučio obilazeći Srbiju i tragajući za rešenjem kako da travu na imanju drži pod kontrolom. Zanimljivo je da su moravke svinje koje najpre pasu, a potom riju i da nemaju karakterističan neprijatan miris. Spoj ekologije i ekonomije na putu do zdravlja na tanjiru.

"Kada je ovaj ekstenzivni uzgoj u pitanju, zdravlje se ne uzima u pitanje, jer hranu za njih mi prozvodimo. Prihranjujemo samo zimi i kad krmače doje prasiće. One se same prase, naše je da nadgledamo i vršimo kontrolu u smislu selekcije. Sporiji je malo prirast, to je jedina mana, ali kvalitet mesa - nenadmašiv", ističe Đorđe.

Petnaestak moravki uživa uz šumu i lucerku. Deset prasića po krmači je prosek. Iako su komšije u selu bile skeptične po pitanju odgoja ovih grla na ovom imanju - za veprom Đoletom sada vlada potražnja.

U Vrbavi ima još mladih porodica, škola, prodavnice, crkva i pre svega - fudbalski klub, tako da je za nove domaćine sve - prva liga.

(MONDO/RTS)