Društvo

NIVO SAVE ĆE PORASTI ZA 2 METRA, STIŽE TALAS POPLAVA IZ REGIONA: Klimatolog Đorđević - "Naredna četiri dana su ključna"

Autor Ivana Lazić

Nivo Save u Beogradu će u naredna četiri dana porasti za dva metra, ali nema razloga za paniku, navodi klimatolog Vladimir Đurđević.

Izvor: MONDO/Goran Sivački

Talas visokog vodostaja stići će u naredna četiri dana u Srbiju, pa će tako nivo Save porasti za dva metra, navodi klimatolog Vladimir Đurđević i dodaje da smo daleko od nivoa koji se smatraju pripremom za odbranu od poplava, rekao je Đurđević.

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, klimatolog Vladimir Đurđević rekao je da će talas visokog vodostaja stići u naredna četiri dana.

"Mislim da će nivo Save u Beogradu porasti za dva metra, ali smo daleko od nivoa koji se smatraju pripremom za odbranu od poplava, od redovne i vanredne odbrane od poplava“, kaže on.

Dodaje da imamo dovoljno prostora u rečnom koritu da primimo i više vode nego što će doći za četiri dana. "Kad će biti vrh talasa visokog vodostaja je pitanje, ali će u narednih šest-sedam dana da se smiri situacija“, napominje klimatolog.

Objašnjava da Sava na svom toku ima više retenzija, odnosno mesta gde može voda da se ispusti, neki put planski, a neki put to priroda sama radi. Te retenzije mogu da prikupe veliku količinu vode i da smanje poplavni talas u trenutku kada dođe do Beograda ili kada bude kod Šapca i Sremske Mitrovice.

"Nije situacija toliko kritična da budemo posebno zabrinuti, treba pratiti neuobičajene situacije ili stanja“, podvukao je Đurđević.

(Mondo/RTS)

Ukoliko želite da vidite dodatni sadržaj posetite Mondo Pređi na sajt
Oglas se učitava... 
00:00
/
01:04

Komentari

Svi komentari (0)

Tagovi

poplave sava klima vodostaj