Na celoj teritoriji Čačka proglašena je epidemija afričke kuge svinja. Do 7. avgusta širom Srbije potvrđeno je 1.715 slučajeva afričke kuge svinja, od čega je 1.176 uginulih svinja. Izvršena je eutanazija 20.738 ovih životinja sa neškodljivim uklanjanjem i dezinfekcijom gazdinstva, a brojni građani strahuju da li od ovog virusa čovek može da se razboli i da li je bezbedno jesti svinjsko meso.
Za portal MONDO dr vet. med. Dušan Dumanović, koji radi u privatnoj veterinarskoj stanici Anubis Užice DOO, objašnjava da ljudi ne mogu da obole od virusa. "Ljudi ne mogu da imaju kliničke simptome. Možemo da budemo vektor, odnosno prenosilac na druge teritorije, ali ne oboljevamo", kazao je naš sagovornik.
Istakao je da je isti slučaj i ukoliko osoba pojede meso zaražene svinje. "Ukoliko dođemo u kontakt sa virusom ne možemo da obolimo", objasnio je Dumanović i istakao da ljudi ne treba da budu u strahu da jedu svinjsko meso jer se preduzimaju neophodne mere u cilju zaštite.
"Svaka svinja koja je pozitivna na virus mora da bude eutanazirana i da se neškodljivo ukloni. To se takođe odnosi i na svinje koje se nalaze u njenom okruženju, objektu ili gazdinstvu. Svaka svinja koja je došla u kontakt sa onom koja je pozitivna mora da bude eutanazirana i neškodljivo uklonjena jer se zaraza lako širi i ekonomski i ekološki je opasna", kazao je za MONDO dr vet. med. Dušan Dumanović.
Naš sagovornik je objasnio da je afrička kuga vrlo opasna iako ljudi ne mogu da obole jer ubija i domaće i divlje svinje. "Samim tim je ceo lanac proizvodnje ugrožen, kako i lanac ishrane u divljini. Inkubacija je veoma brza, traje od pet do 20 dana. Takođe je i smrt veoma brza. Ekonomski momenat je strašan kao i remećenje lanca ishrane. Vrlo brzo može da dođe do velikog gubitka u populaciji svinja u jednoj zemlji", zaključio je Dumanović.
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Uprava za veterinu objavila je kako se bolest širi: kontaktom zaraženih sa zdravim svinjama, ishranom svinja pomijama u kojima ima kontaminiranih ostataka hrane, kontaminiranom hranom i vodom, inficiranim krpeljima, odećom i obućom, kontaminiranim predmetima i opremom, prevoznim sredstvima, stajnjakom, leševima uginulih i zaklanih životinja, glodarima i insektima.
Takođe je objavljeno kako može da se prepozna afrička kuga svinja: iznenadno uginuće jedne i više svinja, gubitak apetita, potištenost, povišena telesna temperatura do 42 stepena, krvarenje po koži (najčešće po ušima, njušci, repu, nogama, stomaku i bočnim stranama trupa), krvav proliv, pobačaji, nesigurnost u hodu, otežano disanje, kašljanje i povraćanje.
BONUS VIDEO:
(MONDO)