Voće i povrće je izvor zdravlja i veoma je važno da se jede. Međutim, bitno je da se navedene namirnice konzumiraju onda kad im je vreme, odnosno tokom sezone. Nutricionista-dijetetičar Aleksandra Petrović objasnila je za MONDO zašto je to značajno.
"Voće i povrće u sezoni imaju svoj pun kvalitet. U tom periodu je predviđeno da sazrevaju i tad su najzdraviji. Kad su van sezone, ljudi koji ih proizvode prosto moraju da koriste neke preparate kako bi to voće i povrće došlo u neko svoje zrenje da bi došlo do prodavnica", kazala je naša sagovornica.
U nastavku donosimo pregled voća i povrća kako sazreva po mesecima prema pisanju sensa.story.hr.
Januar - narandža, mandarina, klementina, limun, grejpfrut, kivi, kelj, brokoli, karfiol, zelena salata, endivija, crvena cikorija, mirođija, spanać, praziluk, cvekla, celer, keleraba, peršun, repa
Februar - pomorandža, grejpfrut, limun, kivi, kelj, prokelj, karfiol, zelena salata, endivija, crvena cikorija, mirođija, spanać, praziluk, cvekla, celer, keleraba, peršun, repa
Mart - narandža, limun, kupus, kelj, prokelj, karfiol, zelena salata, endivija, crvena cikorija, radič, mirođija, blitva, spanać, cvekla, celer, keleraba, peršun, repa
April - špargle, paprika, tikvica, kupus, kelj, prokelj, karfiol, brokoli, zelena salata, endivija, crvena cikorija, radič, mirođija, rukola, blitva, spanać, cvekla, celer, keleraba, šargarepa, peršun, repa, crveni luk, grašak
Maj - jagode, trešnje, špargle, paprika, paradajz, tikvica, kupus, kelj, karfiol, brokoli, zelena salata, endivija, crvena cikorija, radič, mirođija, rukola, blitva, cvekla, celer, keleraba, šargarepa, peršun, rotkvica, krompir, crveni luk, zeleni grašak, pasulj
Jun - jagode, maline, borovnice, crni dud, ribizle, trešnje, višnje, kruška, breskva, nektarina, kajsija, špargle, paprika, paradajz, krastavac, patlidžan, tikvica, kupus, kelj, prokelj, brokoli, zelena salata, endivija, crvena cikorija, radič, kopar, blitva, cvekla, celer, keleraba, šargarepa, peršun, ren, crvena rotkva, mirođija, crveni luk, kukuruz, zeleni grašak, pasulj, mahunarke
Jul - jagode, maline, kupine, borovnice, crni dudo, ribizle, višnje, jabuka, kruška, breskva, nektarina, kajsija, smokva, grožđe, dinja, lubenica, paprika, feferoni, paradajz, krastavci, patlidžan, tikvica, kupus, zelena salata, endivija, crvena cikorija, radič, mirođija, blitva, cvekla, celer, keleraba, šargarepa, peršun, ren, crvena rotkvica, krompir, crveni luk, beli luk, kukuruz, pasulj, mahunarke
Avgust - jagode, kupine, borovnice, crni dud, trešnje, jabuka, kruška, breskva, nektarina, kajsija, grožđe, dinja, lubenica, paprika, feferoni, paradajz, krastavac, patlidžan, tikvice, kupus, endivija, zelena salata, crvena cikorija, radič, mirođija, matovilac, blitva, cvekla, celer, keleraba, šargarepa, peršun, ren, crvena rotkvica, krompir, crveni luk, beli luk, kukuruz, pasulj, mahunarke
Septembar - maline, kupine, kruškea jabuka, šljiva, dunja, nektarina, grožđe, nar, smokva, orasi, lešnici, bademi, kestenje, špargla, paprika, feferoni, paradajz, krastavac, patlidžan, tikvica, kupus, prokelj, karfiol, zelena salata, endivija, crvena cikorija, radič, mirođija, rukola, blitva, spanać, cvekla, celer, keleraba, šargarepa, peršun, ren, crvena rotkvica, cvekla, krompir, beli luk, kukuruz, mahunarke
Oktobar - maline, kupine, kruška, jabuka, šljiva, dunja, kajsija, grožđe, nar, orasi, lešnici, bademi, kestenje, masline, špargle, paprika, feferoni, paradajz, krastavac, patlidžan, tikvica, kupus, kelj, prokelj, karfiol, brokoli, zelena salata, endivija, crvena cikorija, mirođija, rukola, blitva, spanać, cvekla, celer, keleraba, šargarepa, peršun, ren, repa
Novembar - jabuka, grejpfrut, pomorandža, mandarina, limun, nar, masline, paprika, kupus, kelj, prokelj, karfiol, brokoli, zelena salata, endivija, crvena cikorija, matovilac, spanać, cvekla, celer, keleraba, šargarepa, peršun, repa, praziluk
Decembar - grejpfrut, pomorandža, mandarina, limun, kelj, prokelj, karfiol, brokoli, zelena salata, endivija, crvena cikorija, matovilac, spanać, cvekla, celer, keleraba, peršun, repa, praziluk.
BONUS VIDEO: