Cene voća i povrća na pijacama su u poslednje vreme mnogo veće nego u prodavnicama. Vest da je cena mladog kromira na beogradskim pijacama 700 dinara iznenadila je mnoge kupce budući da za te pare mogu da kupe kilogram mesa. Obišli smo pijacu Bajloni i uverili se kako se kreću cene voća i povrća.

Uverili smo se da se cena mladog krompira zaista kreće između 600 i 700 dinara, dok je cena batata, slatkog krompira 400 dinara. Ono što nas je iznenadilo jeste da kilogram čeri paradajza košta 800 dinara. Cena običnog paradajza slična je kao i u prodavnicama i kreće se od 200 do 250 dinara po kilogramu. Takođe, u ponudi je i krastavac, a njegova cena je oko 200 dinara. Ponuda karfiola je velika, a jedan kilogram košta 250 dinara.

Cena špargle je standardno visoka, čak i za nijansu povoljnija u odnosu na njenu vrednost u prodavnicama. Dok vezica sveže špargle na pijaci Bajloni košta 1.000 dinara, u pojedinim radnjama ona se prodaje u pakovanjima od 450 grama i to po ceni od 700 dinara.

Privanta arhiva pijaca Bajloni

Pojedini smatraju da su cene za pojedine namirnice previsoke, ali to nije slučaj sa svim proizvodima. Tako je vrednost drugog povrća pretežno u granicama normale. Vezica mladog luka košta 50 dinara, a isti slučaj je i sa rotkvicom i zeljem. Kao i u prodavnicama, 100 grama rukole košta 100 dinara.

Jedna od povoljnijih namirnica takođe je i crni luk koji košta oko 100 dinara, dok je cena crvenog nešto veća i ide do 200 dinara.

U ponudi su takođe i raznovrsne vrste paprika, a jedna nam je posebno privukla pažnju. Iako se, prema rečima prodavaca, većina povrća uzgaja upravo kod nas, pojedine namirnice se ipak uvoze. Ono što je kupcima najinteresantnije jeste paprika babura iz Holandije, a njen kilogram košta 500 dinara. Od prodavačice smo saznali da ova babura stiže u crvenoj, zelenoj i žutoj boji, pa je iz tog razloga često nazivaju semafor. U ponudi se nalazi i sušena paprika, a njena vezica košta 300 dinara.

Međutim, situacija sa voćem je nešto malo drugačija, pa će se od pojedinih cena kupcima zavrteti u glavi. Dok pola kilograma jagoda košta od 250 do 300 dinara, cena grožđa ide i do 900 dinara. Razlog ovako visoke cene kilograma grožđa, kako kažu prodavci, jeste što je van sezone i teško se može naći na pijačnim tezgama.

Tu su se našle još neke zanimljive namirnice, a one i koštaju malo više. Kilogram avokada je tako 700 dinara, limeta je 800 dinara, dok je kilogram ananasa 350 dinara.

BONUS VIDEO:

Kakve su cene na srpskim pijacama pred početak pravljenja zimnice? kurir televizija

 (Mondo)