Društvo

KAKO NAPREDUJU RADOVI NA VELIKOM GRADILIŠTU EKSPA? Dižu se stubovi za stadion, radnicima dnevnice od 40€ do 70€

Autor Jana Desovski

Građevinski radovi u okviru projekta "Ekspo 2027" na terenu u Surčinu se odvijaju prema planu.

Izvor: RTS/screenshot

Trenutno se u Surčinu radi na linijskoj infrastrukturi kompleksa, za koji su već postavljeni šipovi, kao i na izgradnji Nacionalnog fudbalskog stadiona. Čas duva jak vetar, čas pada kiša na velikom gradilištu Ekspa, ali radnici ne posustaju. Trenutno se priprema armatura za betoniranje. Goran Rakić i Sreten Mirković već su uigran tim.

"Šipovi se ne vide do 20 metara u dubini, i to se sve zatvara i naliva se betonom. Stubovi se tamo u fabrici izgrade i doteraju se ovde i montiraju na ovo što napravimo", kaže radnik Goran Rakić.

Armirač Sreten Mirković dodaje da je posao složen i da se uz pauze radi deset sati. Radnici nisu smešteni blizu gradilišta, već putuju, a firma im je obezbedila prevoz. Oko 10 sati imaju prvu pauzu, za doručak. Stubovi jedne izložbene hale su već izgrađeni, pa se nazire njen oblik. U delu gde se gradi nacionalni stadion postavljaju se šipovi i nasipa se teren kako bi se izdigao za dva metra.

Povezivanje infrastrukture sa "Milošem Velikim"

Na kraju gradilišta ravna se zemljište za saobraćajnice, koje će biti spojene sa auto-putem "Miloš Veliki". Bagerista Stefan Nikolić kaže da mu je ovo najveći projekat na kojem je radio. Navodi da trenutno radi na jednom kolektoru i da se sve postiže timski.

Trenutno se kod hale pet uklanja humus, a sprema se teren za postavljanje instalacija. Nadgledaju to inženjeri, koji su kancelarijski posao zamenili terenom. "Veliki je obim posla, imate širok dijapazon radova, kako građevinskih, tako i mašinskih i elektro", napominje Boban Mitrović, šef gradilišta.

Kako ističe, i kad odu kući radnici razmišljaju o poslu. "Tako da mogu da kažem da je naše angažovanje 24-časovno".

Veliko iskustvo za mlade inženjere

Ima onih kojima je ovo prvi posao na gradilištu, i to na Ekspu. Uroš Jovanović, inženjer gradilišta napominje da mu je Ekspo veliko iskustvo kao mladom inženjeru. Dosta se razlikuje u odnosu na kancelariju, dinamika radova je drugačija, dosta je življe, dodaje Jovanović.

Osim Nacionalnog stadiona i izložbenih hala, biće izgrađen i Akvatički centar, vodeni parkovi, Auditorijum, razni paviljoni, prostori za koncerte i priredbe, stambeno-poslovna naselja.

Majstori će na svemu tome raditi još tri godine, a uskoro će uvesti i treću smenu. Dobre su i dnevnice, od 40 do 70 evra. Dolaze iz svih krajeva zemlje. Ima i stranaca, a kada zajedno treba nešto da urade, majstorski alat im pomaže i olakšava komunikaciju.

BONUS VIDEO:

 (RTS/MONDO/J.D.)