Zaposleni strahuju za slobodne dane za venčanje i smrt: Stručnjak nam objasnio u kom slučaju ih treba povećati

Stručnjaci su za MONDO objasnili koliko se slobodnih dana dobija u slučaju rođenja deteta, sklapanja braka i smrti člana porodice.

MikeDotta/Shutterstock Radnici u kancelariji

Brojni zaposleni u Srbiji misle da imaju pravo na ukupno pet plaćenih slobodnih dana (plaćeno odsustvo) u slučaju sklapanja braka, porođaja supruge, teže bolesti ili smrti člana uže porodice i onda strahuju da neće moći da odsustvuju sa posla ukoliko se desi da se, na primer, u toku iste godine venčaju i izgube roditelja. 

"Ove godine sam se oženio i uzeo sam pet slobodnih plaćenih dana i onda sam se zapitao da li je trebalo neke da 'ostavim' u slučaju da se, ne daj bože, desi da mi jedan od roditelja premine. Nije mi jasno zašto dani u slučaju smrti nisu odvojeni od ostalih slobodnih dana", kazao je za MONDO Ivan Sredojević (29) iz Beograda. 

Da li su plaćeni dani u slučaju smrti odvojeni od ostalih?

Doktor ekonomskih nauka iz Sindikata Radnika Srbije Goran Pećanac objasnio je za naš portal da li su plaćeni dani u slučaju smrti odvojeni od ostalih.

"Zakonom o radu, član 77 predviđeno je pet plaćenih dana u toku kalendarske godine za sklapanje braka, porođaja supruge i teže bolesti člana uže porodice. Pored ovog prava zaposleni ima pravo na dodatnih pet plaćenih radnih dana u slučaju smrti člana uže porodice i dva uzastopna radna dana za dobrovoljno davanje krvi. Tako da je Zakon o radu odvojio plaćene dane koji se odnose na smrt člana uže porodice", kazao nam je sagovornik. 

Informaciju koju smo dobili od njega potvrdili su i iz kabineta Zaštitnika građana. 

"Zakon o radu je članom 77. stav 3. tačka 1. odvojio pravo na plaćeno odsustvo zbog smrti člana uže porodice od plaćenog odsustva u slučaju sklapanja braka, porođaja supruge, teže bolesti člana uže porodice i u drugim slučajevima utvrđenim opštim aktom i ugovorom o radu, propisavši da pored prava na odsustvo iz stava 1. člana 77. ovog zakona, zaposleni ima pravo na plaćeno odsustvo još pet radnih dana zbog smrti člana uže porodice", navedeno je. 

Pojedinačni slučaj smrti člana uže porodice

Goran Pećanac je za naš portal istakao da Zakonom o radu treba da se predvidi i mogućnost da zaposleni dobije pet plaćenih radnih dana za svaki pojedinačni slučaj smrti člana uže porodice. Po saznanjima Sindikata radnika Srbije poslodavci daju zaposlenima plaćene dane u takvim slučajevima.

Takođe je naveo da bi Zakonom o radu broj plaćenih slobodnih dana u slučajevima smrti člana uže porodice sa sadašnjih pet trebalo povećati na sedam.

"Smrt člana uže porodice je najstresniji za zaposlenog i zbog toga bi Zakonom trebalo regulisati da se taj broj poveća", kazao je za MONDO doktor ekonomskih nauka iz Sindikata Radnika Srbije Goran Pećanac.

Iz kabineta Zaštitnika građana su objasnili za naš portal da je Zakon o radu članom 77. stav 6. propisao da opštim aktom i ugovorom o radu može da se utvrdi pravo na plaćeno odsustvo u trajanju dužem od trajanja utvrđenog u smislu stava 1. i 3. ovog člana, odnosno širi krug lica iz stava 4. ovog člana.

"Dakle, Zakon o radu je izričit da se u svakom pojedinačnom slučaju ispunjenja zakonskog razloga za odsustvo uz naknadu zarade zaposlenom utvrđuje najmanje pet radnih dana, ostavivši poslodavcima mogućnost da svojim zaposlenima opštim aktom i ugovorom o radu utvrde ovo pravo u dužem trajanju. Takođe, Zakon je izričit da se plaćeno odsustvo zaposlenom utvrđuje za pet radnih dana, što znači da se u plaćeno odsustvo ne ubrajaju neradni dani.

Zaposleni kojima je povređeno pravo na plaćeno odsustvo zbog smrti člana uže porodice mogu se obratiti inspekciji za rad Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, a nakon toga Zaštitniku građana", zaključili su za MONDO iz kabineta Zaštitnika građana. 

Advokat Ozren Slović takođe je potvrdio za portal MONDO da su plaćeni dani u slučaju smrti člana porodice odvojeni od ostalih plaćenih dana. 

Podsetimo, ranije smo pisali da li zaposleni imaju pravo na plaćene slobodne dane u slučaju selidbe

"Ljudi često to pitaju i za izvršenje", kazao nam je ranije advokat Lazar Borozan.

BONUS VIDEO: 

This browser does not support the video element.

Posao od 9 do 5  TikTok/hubs.life