Slušaj vest

Zaposleni koji svojevoljno radi prekovremeno nema pravo na uvećanu zaradu, kako je za MONDO kazao advokat Ozren Slović.

"Na primer, prema presudi Vrhovnog kasacionog suda Rev2. 286/21 o 11.3.2021. godine, obaveza prekovremenog rada ne nastaje automatski već isključivo na zahtev poslodavca i to u slučaju više sile, iznenadnog povećanja obima posla i u drugim slučajevima kada je neophodno da se u određenom roku završi posao koji nije planiran", započeo je sagovornik razgovor za naš portal. 

Prema njegovim rečima, to što je zaposleni dolazio na posao 30 minuta ranije i odlazio 30 minuta kasnije kako bi pripremio svoje prodajno mesto za rad sa potrošačima, sredio radni prostor po zatvaranju i tako dalje, se ne smatra prekovremenim radom i ne sleduje uvećana zarada.

Zakonom o radu je predviđeno da je jedino na zahtev poslodavca zaposleni dužan da radi prekovremeno i jedino se takav prekovremeni rad plaća. Zahtev, prema rečima advokata Ozrena Slovića, može da bude usmeni ili pismeni. Za portal MONDO je objasnio šta se dešava u slučaju da je zaposleni radio prekovremeno na usmeni zahtev poslodavca koji mu nije isplatio uvećanu zaradu navodeći da je radio svojevoljno.

"Najčistija je situacija ako postoje pisani dokazi, neko rešenje ili odluka poslodavca, karneti odnosno evidencije o prisustvu rada, ili u krajnjem slučaju neka lična evidencija radnih sati koju drugi svedoci mogu da potvrde, a ako nema ništa od pisanih dokaza, prekovremeni rad se dokazuje i svedocima, drugim zaposlenima i ispitivanjem stranaka, pa je i Vrhovni kasacioni sud zauzeo stav, na primer, da ako iz iskaza svedoka, odnosno zaposlenog i drugih zaposlenih, proizlazi da je uobičajeno kod poslodavca da se redovno radi prekovremeno i to na zahtev poslodavca, onda će sud prihvatiti da se radi o prekovremenom radu", kazao nam je sagovornik. 

Koliko se plaća prekovremeni rad

Zakon o radu je propisao da zaposleni ima pravo na uvećanu zaradu za prekovremeni rad najmanje 26 odsto od osnovice, što znači da poslodavac, kako je za portal MONDO kazao advokat Ozren Slović, može da propiše i da isplaćuje i više od toga ali nikako manje.

Šta kaže Zakon o radu o prekovremenom radu

Na zahtev poslodavca, zaposleni je dužan da radi duže od punog radnog vremena u slučaju više sile, iznenadnog povećanja obima posla i u drugim slučajevima kada je neophodno da se u određenom roku završi posao koji nije planiran.

Prekovremeni rad ne može da traje duže od osam časova nedeljno.

Zaposleni ne može da radi duže od 12 časova dnevno uključujući i prekovremeni rad.

BONUS VIDEO: 

TikTok/hubs.life Posao od 9 do 5