Zašto nova brojila izmeštaju iz kuće: Stigao odgovor iz EDS, u ovom slučaju preti zatvorska kazna

Većina onih kojima EDS menja merno mesto strahuje da će im sada neko lakše krasti struju, ili da će im lopovi skidati brojila i prodavati u staro gvožđe.

MONDO/Stefan Stojanović

Izmeštanjem mernih mesta radnicima „Elektrodistribucije” je olakšan pristup merenju i lakše otkrivanje neovlašćenog korišćenja električne energije

Od kada je „Elektrodistribucija Srbije” krenula u opsežnu zamenu brojila, i to tako što ih postavlja na bandere, a ne u kuće i vikendice kako je to bilo do sada, većina onih koji žive u prigradskim naseljima javljali su se sa raznim pitanjima. Od toga zašto brojilo mora da bude van kuće, a šta ako neko neće da mu bude na banderi, do toga da su time ove kutije za merenje potrošnje električne energije sada nadohvat ruke lopovima? Pitali su i šta ako komšija s kojim neko nije dobar polomi brojilo, ko će to da plati i da dokaže da je namerno polupano? Bilo je i onih koji su pitali da li će se na ovaj način lakše na divlje priključivati svi oni koji su i do sada neovlašćeno preuzimali (krali) struju, kao i šta će biti ako bandera s brojilom padne i ne meri struju danima. Kako će EDS znati koliko je stvarna potrošnja?

U „Elektrodistribuciji Srbije” – Beograd kažu za „Politiku” da je izmeštanje mernih mesta neophodno zbog lakšeg i nesmetanog pristupa u cilju očitavanja mernih uređaja, kontrole mernih mesta, zamene mernih uređaja, obustave, isključenja i drugih aktivnosti predviđenih Zakonom o energetici, Uredbom o uslovima isporuke i snabdevanja električnom energijom i Pravilima o radu distributivnog sistema. Upravo izmeštanjem mernih mesta radnicima „Elektrodistribucije” je olakšan pristup mernom mestu u svrhu kontrole mernih mesta i lakšeg otkrivanja neovlašćenog korišćenja električne energije.

MONDO/Stefan Stojanović 

Krajnji korisnik distributivnog sistema u slučaju krađe mernog uređaja ili oštećenja brojila isključivo treba da se obrati nadležnom ogranku EDS, koja će sprovesti dalju proceduru, obavestiti policiju i obezbediti novi merni uređaj o svom trošku, s obzirom na to da je izmešteno merno mesto u svojini operatera distributivnog sistema. Neovlašćeno korišćenje električne energije se tretira kao krađa za koju je, prema krivičnom zakonu, predviđena novčana ili zatvorska kazna.

Ukoliko u slučaju nevremena dođe do oštećenja brojila, kao i u drugim slučajevima i oštećenja mernog uređaja, operater sistema će izvršiti procenu neregistrovane električne energije, imajući u vidu potrošnju na mernom mestu u odgovarajućem prethodnom periodu. Česti su i zahtevi krajnjih korisnika za izmeštanjem mernih mesta, posebno onih koji ne borave stalno u objektima, zbog lakšeg očitavanja i provere ispravnosti mernih uređaja. U periodu od 2020. do 2023. godine kod postojećih korisnika sistema ukupno je izmešteno 72.799 mernih mesta.

MONDO Sivački Goran 

Najčešće se prilikom izmeštanja mernih mesta ugrađuju pametna brojila koja imaju mogućnost daljinskog očitavanja i dodatne funkcionalnosti za praćenje potrošnje. Korist od novih brojila za građane biće višestruka – svi podaci biće na jednom mestu, moći će da prate svoju potrošnju i uoče kako mogu da štede energiju, a sam sistem će pratiti varijacije očitanih podataka, ukazivati na eventualne kvarove ili probleme i inicirati kontrolu. Kod pametnih brojila i daljinskog očitavanja ne postoji mogućnost uticaja na tačnost merenja ili stanja brojača energije, ni lokalno, ni daljinski, jer se svaka promena vidi i beleži. Pored toga, brojila imaju odobrenje Direkcije za mere i dragocene metale i pre postavljanja prolaze kroz dodatnu kontrolu tačnosti merenja, što takođe potvrđuje direkcija. Svako pametno brojilo ima u sebi kalendar i sat realnog vremena, tako da automatski svakog prvog u mesecu u 00.00 časova upisuje podatke u posebnu, zaštićenu memoriju, kao i u bazu podataka, objašnjavaju u ovom preduzeću.

EDS radi na unapređenju i modernizaciji sistema da bi se optimizovao rad distributivne mreže i sprečili gubici.

Pametna brojila su deo tog procesa modernizacije, koji donosi bolje usluge za građane i privredu. U poslednjih 12 meseci je zamenjeno oko 437.000 mernih uređaja novim, pametnim brojilima. EDS je uložila i oko 50 miliona evra u rekonstrukciju niskonaponske mreže i za manje od godinu dana obnovila oko 2.500 kilometara mreže na distributivnim područjima Niša, Kraljeva i Kragujevca. Rekonstrukcija niskonaponske mreže podrazumeva i zamenjenih više od 34.000 drvenih stubova betonskim, kao i zamenu neizolovanih provodnika samonosećim kablovskim snopom.

BONUS VIDEO: STRUČNJAK OTKRIVA DA LI SE POMOĆU PAMETNIH BROJILA MOŽE UŠTEDETI STRUJA: Omogćavaju dvosmerno merenje i precizniji su!

This browser does not support the video element.

STRUČNJAK OTKRIVA DA LI SE POMOĆU PAMETNIH BROJILA MOŽE UŠTEDETI STRUJA: Omogćavaju dvosmerno merenje i precizniji su!  kurir televizija

(Mondo/Politika/Miloš Škrbić)