Na jesenji Krstovdan valja da se očisti kuća: Simbolizuje nov početak i dan od kojeg će sve ići na bolje

Na jesenji Krstovdan treba detaljno očistiti kuću.

MONDO/Stefan Stojanović

Veliki hrišćanski verski praznici označavaju se crvenim slovom i za veliki broj njih važi pravilo da se ne obavljaju kućni poslovi. Međutim, za jesenji Krstvodan koji pada u petak, 27. septembra, upravo to treba uraditi.

Običaj na jesenji Krstovdan nalaže da se kuća detaljno očisti, prašina prebriše, posteljina izvetri i tako sve pripremi za zimu. Ova detaljna priprema kuće, pored posta i molitve simbolizuje novi početak - dan od kojeg će sve ići na bolje.

Krstovdan je praznik koji dva puta godišnje obeležavaju pravoslavni vernici, prvi Krstovdan se obeležava 18. januara, a drugi, ovaj jesenji proslavlja se 27. septembra. Ovaj dan se obeležava u slavu časnog krsta, a jedan od najvažnijih običaja jeste ustanovljen post. Post se deli na dva dela i to na duhovni i telesni.

Duhovni post, koji je i značajniji od telesnog predstavlja uzdržanje od loših misli i dela, već vežbanje ljubavi, mira, sloge i strpljenja. Telesni post se odnosi na izbegavanje namirnica životinjskog porekla, kao i ulja, vernici uglavnom praktikuju post na vodi. U nekim krajevima Srbije postoji verovanje da se na Krstovdan jedu grožđe i hleb. Period posta podrazumeva trud da se stekne unutrašnji mir, ali i čišćenje i tela i duše.

BONUS VIDEO: 

This browser does not support the video element.

Bogojavljanje Bela Crkva  MONDO

(MONDO/Ivana Vlajković)