Žarišta u 10 opština: U Srbiji se pojavili novi slučajevi afričke kuge svinja

Novi slučajevi afričke kuge u Srbiji.

Shutterstock

Afrička kuga svinja (AKS) već neko vreme zadaje muke našim stočarima. Prema nedavnom pisanju medija najnoviji slučajevi pojavili su se u Mačvi u selu Badovinci. Kako kažu iz Ministarstva poljoprivrede, afrička kuga je trenutno aktivna u šest okruga i deset opština.

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede potvrdili su da je AKS trenutno prisutna na našem području. Otkrili su sve i o novim žarištima i o tome koliko je ljudski faktor bitan kada je reč o ovom problemu.

"Afrička kuga svinja (AKS) je zarazna bolest domaćih i divljih svinja, koja se u Republici Srbiji pojavila 2019. godine, a od 2020. godine prisutna više manje na širem području zemlje. Imajući u vidu prirodu bolesti i njenu mogućnost pojave zbog raznolikosti načina širenja, kao i otpornosti i perzistentnosti virusa uzročnika, nova žarišta ne predstavljaju u doslovnom smislu i dodatna žarišta, s obzirom da su već evidentirana na istom području u prethodnom periodu", rekli su iz ministarstva.

Prisustvo AKS u zemlji, njen nepredvidiv karakter i mogućnost nagle promene i pogoršanja epizootiološke situacije sa velikim ekonomskim posledicama upućuje na dalju i stalnu opreznost i mobilnost svih činioca u društvu, dodaju iz ministarstva. Iz ovih razloga i ovom prilikom Uprava za veterinu apeluje na javnost i svest proizvođača i farmera da primenjuju sve potrebne biosigurnosne i propisane mere i preporuke.

Svaku promenu zdravstvenog stanja svinja potrebno je odmah prijaviti veterinaru ili veterinarskom inspektoru, kako bi blagovremeno otkrili i sprečili širenje ove zarazne bolesti.

Prepoznavanjem ozbiljnosti situacije kada je kontrola AKS u pitanju, Uprava za veterinu u sklopu raznih stručnih edukativnih skupova aktivnosti, kao i svojih redovnih i vanrednih aktivnosti preko formiranih kriznih centara na centralnom i regionalnim nivoima, organizuje i sprovodi edukacije za veterinare, vlasnike/držaoce životinja i lovce, istovremeno ukazujući na značajnu ulogu u efikasnosti sprovođenja preventivnih i biosigurnosnih mera na gazdinstvima i u lovištima.

U okviru planskih aktivnosti, sprovodi se u kontinuitetu nadzor i dijagnostičko ispitivanje kod domaćih i divljih svinja u svrhu određivanja epizootiološkog statusa područja i kontrole prometa svinja i svinjskog mesa na celokupnom državnom području, koje ima za cilj dokazivanje prisustva i odsustva virusa u cilju rane detekcije i pravovremenog sprečavanja širenja Afričke kuge svinja, u skladu sa stručnim aspektima i zakonskim propisima, zaključuju iz ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede.

BONUS VIDEO: 

This browser does not support the video element.

Pojačana kontrola otpada kako bi se sprečila Afrička kuga  Kurir televizija

(Blic/MONDO/Ivana Vlajković)