"Moje dete ima sve petice, ne mora da radi trbušnjake": Majke besne zbog merenja u školi, stručnjak saglasan

Pojedini roditelji su zabrinuti zbog merenja visine, težine i fizičke sposobnosti deteta.

Erdal Sekerr/Shutterstock/TV K1/Screenshot

Vest da će nastavnici i profesori đacima od trećeg razreda osnovne do kraja srednje škole meriti koliko mogu da skoče u dalj, koliko trbušnjaka mogu da urade za 30 sekundi i izdržaj u zgibu, kao i da će im meriti i visinu i težinu, izazvala je burne reakcije kod pojedinih roditelja koji su zabrinuti iz više razloga. 

Pored navedenog radiće se i test opterećenja i utvrđivaće se i indeks telesne mase, odnosno da li je dete gojazno. Podaci će se unositi u poseban softver "Zdravitas" kreiran za praćenje biološkog razvoja i razvoja motoričkih sposobnosti učenika, a merenja će se vršiti na početku i kraju školske godine. 

Reakcija roditelja

Redakciji portala MONDO javila se majka jednog petaka koja je navela da je zabrinuta što će se prikupljati podaci i što će se unositi u softver. 

"Nije mi prijatno da se objavljuju lični podaci o mom detetu i zaista ne vidim poentu toga. Uopšte ne želim da se ubacuje bilo u koji softver koliko moje dete ima kilograma, koliko je visoko i da li može da trči i radi trbušnjake", kazala nam je majka. 

Druga sagovornica, koja je majka đaka koji ide u osmi razred nam je kazala da njeno dete ima sve petice, da je njoj to najvažnije i da joj je nebitno koliko je fizički spretan. 

"Moj sin ima sve petice od kad se upisao u školu. Zaista je odličan u svim predmetima, a da bi postigao takav uspeh mora dosta da uči. Naravno da zbog toga nema vremena da bude dovoljno fizički aktivan a to znači da sigurno neće moći da uradi dosta trbušnjaka. Takođe mi je neverovatno da će neko da proverava da li su deca gojazna, odakle nekom pravo da se time bavi. Evo, na primer, moj sin obožava čokolade i čips, šta je l' ne treba da mu dajem to da jede jer će neko ubaciti podatak da njegov indeks telesne mase nije dobar", ispričala nam je druga majka. 

Predsednik Foruma srednjih stručnih škola Milorad Antić kazao je za portal MONDO da je fizička aktivnost veoma važna bez obzira na to kakve ocene učenik ima. Otkrio nam je i kakvo mišljenje imaju pojedini sindikati u Srbiji i on sam. 

Odluka pojedinih sindikata

"Sva četiri reprezentativna sindikata na nivou Srbije donela su odluku da se odbije projekat 'Zdravitas' koji se vrši od trećeg razreda osnovne do četvrtog razreda srednje škole, znači do kraja školovanja. U njemu najviše učestvuju nastavnici i profesori fizičkog vaspitanja i razredne starešine. Ono što je bitno u tom projektu jeste ispitivanje 'sposobnosti učenika'. Mi smo tražili od Poverenika za informacije od javnog značaja da nam kaže da li smeju da se uzimaju lični podaci kao što je matični broj, visina, težina i neka bolest koja utiče na fizičku aktivnost. Moram da kažem i da taj projekat dosta košta poreske obveznike u Srbiji", kazao nam je sagovornik. 

Istakao je i da se roditelji interesuju šta znači projekat "Zdravitas" i da im je nepoznato šta treba da se radi, koji je njegov cilj i da se pitaju zašto se to sada radi.

Roditelji se veoma brinu da li smeju da se prikupljaju podaci i negoduju njihovo iznošenje. Mi smo kao sindikat odbili tu priču. Po meni to ne treba da se radi, svaki nastavnik zna koliko mu je dete fizički sposobno. Moram da naglasim i da veliki broj dece ne radi fizičko jer nije prilagođeno njihovim interesovanjima, svako voli različite sportove. Mora da se postavi pitanje zbog čega deca ne žele da rade fizičko, svako drugo dete ne želi da ga radi. Takođe je važno da se napomene da nema dovoljan broj sala za fizičko vaspitanje koje su jako bitne", zaključio je razgovor za MONDO predsednik Foruma srednjih stručnih škola Milorad Antić.

Podsetimo, navedeno je da bi prikupljeni podaci trebalo da budu od velike koristi, s obzirom na to da iz godine u godinu testiranja pred polazak u školu i sistematski pregledi učenika pokazuju da je sve više gojazne dece, i one koja imaju loše držanje, krivu kičmu, ravne tabane i loše motoričke sposobnosti.

BONUS VIDEO. 

This browser does not support the video element.

NASTAVNICI NA RUBU STRPLJENJA: Plate nisu rešene, bezbednost u školama ugrožena - štrajk je jedini izlaz?  Kurir televizija