• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Podgorica:Optuženi vojnici za zločin iz 1999.

Crnogorsko vrhovno državno tužilaštvo podiglo je optužnice sa predlogom za određivanje pritvora protiv osam pripadnika bivše jugoslovenske vojske, zbog ratnih zločina protiv civilnog stanovništva u Kaluđerskom lazu, kod Rožaja, 1999. godine.

Crnogorsko vrhovno državno tužilaštvo podiglo je optužnice sa predlogom za određivanje pritvora protiv osam pripadnika bivše jugoslovenske vojske, zbog ratnih zločina protiv civilnog stanovništva u Kaluđerskom lazu, kod Rožaja, 1999. godine.

Optužnica je podignuta protiv Predraga Strugara, Momčila Barjaktarovića, Petra Labudovića, Aca Kneževića, Branislava Radnića, Bora Novakovića, Mira Bojovića i Radomira Đuraškovića, saopštio je Vrhovno državno tužilaštvo.

Okrivljenima se na teret stavlja da su 18. aprila 1999. godine u Kaluđerskom lazu, kršeći pravila međunarodnog ratnog prava, nečovečno postupali prema civilnom stanovništvu albanske nacionalnosti, koje je otstupalo sa Kosova.

Reč je o izbeglicama koje su prebegle sa Kosova pod naletom jugoslovenske vojske, navedeno je u saopštenju.

Strugar je optužen da je od 18. do 21. aprila 1999. godine u opštini Rožaje, koja je bila u zoni njegove odgovornosti, naredio ubistva civilnog stanovništva albanske nacionalnosti koje je došlo u Crnu Goru, bežeći od sukoba sa Kosova.

Istragom je utvrđeno da je ratni zločin izvršen nad 23 civila albanske nacionalnosti koji nisu neposredno učestvovali u neprijateljskim dejstvima protiv jugoslovenske vojske.

U saopštenju Tužilaštva je navedeno da je ratni zločin protiv civilnog stanovništva teška povreda normi međunarodnog ratnog prava i da je u Krivičnom zakonu inkriminisano kao jedno od najtežih krivičnih dela.

Vrhovno državno tužilaštvo Crne Gore, Odeljenje za suzbijanje organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina je predložilo određivanje pritvora, pri tom posebno ceneći teške okolnosti pod kojima je delo izvršeno i veoma teške posledice ovog ratnog zločina.

Posle istrage, Više državno tužilaštvo u Bijelom Polju odustalo je od krivičnog gonjenja protiv Ranka Radnića, Veselina Čukića, Veska Lončara i Zorana Kneževića, jer, kako je objasnilo, nije dokazano da su učestvovali u izvršenju ovog ratnog zločina.

Crnogorsko državno tužilaštvo je proučilo rezultate istrage u predmetu ratnog zločina, koji je u javnosti poznat kao deportacija bosanskih muslimana iz Herceg Novog, u proleće 1992. godine, navodeći da će javnost biti obaveštena o odluci posle pribavljanja određenog broja podataka.

Državno tužilaštvo je saopštilo i da proučava rezultate istrage u predmetu ratnog zločina koji se desio u logoru Morinj u Boki kotorskoj gde su tokom ratnih dejstava oko Dubrovnika zatvarani uhapšeni hrvatski vojnici.

Predmet ratnog zločina koji je u javnosti poznat kao slučaj Bukovica, kada su, navodno, napadnuti muslimanski civili, nalazi se kod Višeg suda u Bijelom Polju u postupku dopune istrage, koje je tražilo Više državno tužilaštvu u Bijelom Polju, navedeno je u saopštenju.

(Tanjug/Na slici: Rožaje)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image