• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jelašić: Inflacija možda bude jednocifrena

Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić ocenio je da će inflacija ove godine biti jednocifrena samo pod uslovom da se budžetska potrošnja ne poveća.

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Radovan Jelašić ocenio je da će inflacija ove godine biti jednocifrena samo pod uslovom da se budžetska potrošnja ne poveća.

"Već nekoliko nedelja pokušavam, delimično i provocirajući postavljenim pitanjima, da saznam odakle pare za povećanje rashoda, da li je to preko podizanja stope PDV-a, zaduživanja u inostranstvu ili smanjenja investicija, ali odgovora nema", rekao je Jelašić u intervjuu za "Glas javnosti".

Jelašić je rekao da nezavisno od poskupljenja struje, a krajem trećeg kvartala najverovatnije i svih komunalija, ipak vidi svetlo na kraju tunela i da očekuje povoljniji razvoj kretanja inflacije i u avgustu.

Na pitanje o mogućnosti novog aranžmana sa Međunarodnom monetarnim fondom (MMF), guverner NBS je rekao je da od MMF još ništa zvanično nije zatraženo, dodajući da su redovne konsultacije predviđene za novembar.

"Siguran sam da bi predstavnici MMF bili spremni i mnogo pre toga da razmotre ekonomsku politiku Vlade Srbije, ali ona još nije utvrđena već se samo govori o prohtevima pojedinih stranaka", rekao je Jelašić.

Prema njegovim rečima, prvo Srbija treba da napravi kratkoročnu i srednjoročnu ekonomsku strategiju da bi MMF mogao da je oceni, jer, kako je rekao, ta međunarodna finasijska institucija teško može da pomogne nekome ko sam ne zna šta hoće.

Na pitanje da li će Kosovo i Metohija postati član MMF-a i Svetske banke, on je rekao da Kosovo ima realne šanse da postane član MMF-a, a zatim i Svetske banke.

"Ako imamo u vidu koja je glasačka moć zemalja u ovim institucijama, a koje su istovremeno i priznale nezavisnost Kosova, to je više od 50 odsto", rekao je guverner srpske centralne banke.

Jelašić je istakao da je dobro to što članstvo Kosmeta neće biti na uštrb težine glasa Srbije, ističući da će Srbija zadržati kvotu koju ima, kao i ostala prava koja ima po osnovu članstva u Fondu.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image