Venecijanska Ocuvati pravo na koriscenje verske imovine

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EX YU

PRIMEDBE CG: Šta je tačno rekla Venecijanska komisija

Izvor Tanjug
Izvor Tanjug

Venecijanska komisija (VK) preporučila je Crnoj Gori da u Nacrtu zakona o slobodi veroispovesti jasno napomene da promena u vlasništvu nad verskom imovinom neće automatski uticati na već postojeće pravo korišćenja.

Ostrog, manastir Izvor: MONDO/Predrag Vujić

Eksperti Venecijanske komisije konstatuju da država u svakom slučaju ima pravo da nametne stroge uslove za korišćenje imovine kako bi se zaštitilo kulturno nasleđe, ali i da mora da predvidi dodatne mere zaštite u predviđenim upravnim i sudskim postupcima za dokazivanje prava na imovinu verskih zajednica.

...A šta (opet) tvrdi Vlada Crne Gore

Vlada Crne Gore saopštila je da mišljenje Venecijanske komisije na Nacrt zakona o slobodi veroispovesti smatra veoma pozitivnim, jer je nedvosmisleno potvrđeno pravo Crne Gore da zaštiti imovinu i kulturno blago koje pripada svim građanima i da obezbedi da zakoni jednako važe za sve. U saopštenju se ističe da nisu tačni navodi Mitropolije crnogorsko-primorske SPC da je Vlada planirala "jednostrano preknjižavanje crkava“ i da je Venecijanska komisija svojim mišljenjem navodno osujetila tu nameru. Istina je upravo suprotna – Venecijanska komisija je u svoje mišljenje uvrstila upravo obrazloženje zakonske procedure za utvrđivanje imovinskih prava koje joj je zvanično dostavila Vlada Crne Gore nekoliko dana pre održavanja plenarne sednice, stoji u saopštenju. Zbog toga želimo još jednom da razuverimo predstavnike MCP, i sve one koje je agresivna kampanja protiv predloga zakona navela na pogrešan zaključak, da nema i ne može biti govora o bilo kakvoj nameri Vlade da jednostrano preknjižava ili oduzima crkve, a ako postoji bilo kakav imovinski spor u pogledu verskih objekata on će biti rešavan primenom važećih zakona, kao u slučaju svih drugih imovinskih sporova, navodi Vlada Crne Gore.

U saopštenju Venecijanske komisije, koja je telo Saveta Evrope, konstatuje se pored ostalog da se Nacrt zakona bavi pitanjem "navodne nelegalne ili zlonamerne registracije nekih verskih nekretnina na ime verskih zajednica tokom 1990-tih godina" i predviđa postupak koji može da dovede do registracije vlasništva na ime države, osim ako verska zajednica ne poseduje dokaz da je konkretna registracija u katastru bila legitiman izuzetak od prevladavajućeg pravnog režima prema kojem verska zajednica može da koristi imovinu, ali ne i da je poseduje.

U saopštenju ovog tela se ističe da nije zadatak Venecijanske komisije da utvrđuje istorijske činjenice i sukcesivne pravne režime za odluku o pravnoj valjanosti registracija tokom 1990-tih na ime verskih zajednica, pa je zbog toga Komisija formulisala preporuke koje, kako se navodi, treba da razjasne Nacrt zakona i uvedu dodatne mere zaštite u proceduri koja je nacrtom predviđena.

"Štaviše, eksperti smatraju da nacrt zakona treba da pruži dovoljno detalja i objašnjenja kako bi se zadovoljio zahtev predvidljivosti i pristupačnosti", navodi se u saopštenju.

Specijalni upravni i sudski postupak, predviđeni u Nacrtu zakona povodom dokazivanja imovinskih prava, moraju da obezbede pravnu zaštitu koja je jednaka običnom sudskom postupku kao i da budu usaglašeni sa pravom svojine i pravom na pravično suđenje, napomenula je Venecijanska komisija.

Pored toga, Venecijanska komisija naglašava da registracija prava svojine na ime države može da bude učinjena tek po donošenju konačne (sudske) odluke i u tom smislu sugeriše izmenu člana 63 u Nacrtu zakona tako da katastar ne upisuje "pravo države na imovinu...", već samo zahtev države za registraciju prava na imovinu", do okončanja sudskog postupka.

Sporan crnogorski zakon usvojila Venecijanska komisija?

Venecijanska komisija je pozdravila izjave crnogorskih zvaničnika da prenos verskih objekata i zemlje neće u suštini uticati na njihovu upotrebu, ali i napomenula da to ne proističe iz nacrta zakona.

"Dok ove izjave predstavljaju važnu garanciju da verske zajednice mogu nastaviti sa svojim verskim aktivnostima u tim zgradama, to ne proizlazi iz nacrta zakona. Zbog toga Venecijanska komisija preporučuje da nacrct zakona jasno navede da promena u vlasništvu nad verskom imovinom neće automatski uticati na već postojeće pravo na korišćenje takve imovine", navodi se u saopštenju povodom misljenja eksperata.

Sporno za SPC

Ovaj zakon sporan je za Sprsku pravoslavnu crkvu i njene vernike, jer preti oduzimanjem imovine i crkvenih nepokretnosti od SPC u korist crnogorske države, odnosno nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve.

Crnogorski zakon o SPC opasan i zbog Kosova

Dodaje se da država u svakom slučaju ima pravo da nametne stroge uslove za korišćenje imovine kako bi se zaštitilo kulturno nasleđe zemlje, uključujući i zahtev da svaka izmena imovine zahteva prethodno državno odobrenje.

Na sednici Venecijanske komisije 20. juna, članovi tog stručnog tela Saveta Evrope razmenili su mišljenja sa ministrom za ljudska i manjinska prava Crne Gore Mehmetom Zenkom o predloženom zakonskom tekstu, koji je prethodno pregledala pod-Komisija za Osnovna prava, objavljeno je na sajtu Saveta Evrope.

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Владо

Па нормално, е стварно да су ово они одобрили, па то би у свету настао хаос, свако би тражио своје, што не значи да неће неке државе тражити своје. Али зато су сада добили своје, ми нисмо реаговали и ето, мило је ово изгубио, сада он може да промени закон и да то уради али то би одмах значило да је прекршио власништво и демократију, мата је тамо и нема. А у ЦГ на море више никада ићи нећу, а то свима препоручујем, једино што могу да посетим су српске прсвославне цркве.

@@@

@Владо Da li kapiras ti sta pise? Crna Gora SME da oduzme crkve SPC, dakle da postanu vlasnistvo drzave, samo je preporuka da korisnik ne mora automatski da se menja, odnosno moze da trazi od SPC da joj placa rentu za koriscenje. Dakle, nije Milo izgubio nista, nego ti ne razumes ono sto procitas.

special-image

PRODAVNICA

MONDO REPORTAŽE

MONDO & EU

Inicijalizacija u toku...
loader