Sezonski radnici iz Srbije u Hrvatskoj iskustva.html

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EX YU

Radnici iz Srbije u Hrvatskoj: Evo kako nam je i šta nam se dešava

Autor mondo.rs
Autor mondo.rs

Zbog nedostatka radne snage u Hrvatskoj, ove godine se na Jadranu zaposlilo dosta sezonaca iz Srbije, a vlada je, suočavajući se s pritiskom hotelijera i ugostitelja, tokom leta dodatno povećala kvote za uvoz radne snage.

Izvor: MONDO / Marko Čavić

"Index.hr" je razgovarao s nekoliko sezonaca iz Srbije koji su otkrili sve o uslovima rada u Hrvatskoj.

Evo šta kažu - da li su doživeli ikakve neprijatnosti zbog svog porekla, budući da su se, na žalost, ovog leta dogodili razni incidenti i napadi na pripadnike srpske nacionalnosti.

I OVO ĆE VAS ZANIMATI

Nemanja Kostić 26-godišnji je kuvar iz Beograda. Već drugu godinu zaredom je došao da odradi sezonu u Hrvatskoj. Zaposlio se u poznatom restoranu Boškinac u Novalji na ostvu Pag. Zadovoljan je, ali nije siguran da li će se vratiti i sldeće sezone.

"Imam neke planove za iduću godinu pa nisam siguran hoću li se vratiti, ali ako bih se vratio, siguran sam da bih opet došao u Boškinac jer mi je ovde stvarno dobro", rekao je Nemanja, koji je u ovom paškom restoranu počeo da radi 27. aprila i ostaje do 1. oktobra.

Kaže da je u istom restoranu radio i prošle godine i baš zato što mu je bilo dobro se opet vratio. Nikad, kaže, u Hrvatskoj nije doživio nijednu neprijatnost.

"Nisam doživio nikakvo neprijatno iskustvo, nije pala nijedna uvreda niti bezobrazna reč. I kad dobro radiš posao, nema ti ko šta reći. Posebno mi je drago jer sam tu stvorio nova prijateljstva s ljudima iz Zagreba. Jako smo dobri", rekao je Nemanja.

Kaže da mu je obezbeđen besplatni smeštaj i hrana, a platom je, izuzetno zadovoljan.

"Smešten sam u Novalji, imam i vozača koji nas vraća s posla, dolazi po nas. Imamo sve dobre uslove za rad, a platom sam prezadovoljan. Prošle godine sam bio 3 i po meseca, a sad ostajem malo više od pet meseci", ispričao je Nemanja.

U Hrvatskoj radi i 21-godišnja Katarina Tomić iz Bora. Ona radi u Vodicama skoro godinu dana. Došla je tu prošle godine na letovanje i potom čula da je hotel Olympia raspisao konkurs i da traži konobaricu. Prijavila se na i dobila posao.

"Radim od devetog meseca prošle godine, trenutno sam na godišnjem odmoru nakon kojeg se opet vraćam u hotel Olympia", rekla je.

Povezane vesti

 Kaže kako joj je to prvo radno iskustvo van Srbije i da je prezadovoljna.

"Iskreno, predobro mi je u Vodicama. Ekipa s kojom radim je mlada, svi imamo nekog iskustva u turizmu i ugostiteljstvu jer smo svi završili te strukovne škole. Puno jedni drugima pomažemo, a posao je pre svega jako interesantan i može se puno toga naučiti", ispričala je Katarina.

Što se tiče uslova rada, plata je, navodi, dovoljna za njene potrebe. Iako ima pravo na smeštaj koji hotel obezbeđuje radnicima, ona i njen kolega su odlučili da iznajme stan koji sami plaćaju.

"Hotel ima svoj smeštaj za radnike koji dolaze na sezonu i taj smeštaj je dobar. Kad sam počela da radim, bila sam u njemu, ali hteli smo da se odvojimo od hotela i onda smo odlučili da iznajmimo stan da imamo više privatnosti. Ono šta mi zaista znači je to da nam hotel dosta toga pruža i sve što nam je potrebno nam omoguće. Tamo imamo besplatnu hranu, uz to imamo redovne stimulacije za dobro odrađen posao, imamo i bonuse za Božić i Uskrs, a zimi nam hotel omogućava razne tečajeve kako bismo poboljšali rad i komunikaciju s gostima", rekla je Katarina.

Na pitanje da li je doživela ikakve neprijatnosti kaže:

"Ne, nisam doživela nikakve neprijatnosti, čak smo negde i bolje prihvaćeni nego kod nas u Boru. A odlučila sam da dođe, kao što sam rekla, sasvim slučajno. Bila sam tu na letovanju, čula za konkurs i prijavila se. Budući da se bavim hotelijerstvom i time se planiram i dalje baviti, videla sam priliku za dobrim iskustvom, a i kao što sam navela, ovaj hotel nam stvarno daje puno mogućnosti, a i može se puno više da se zaradi i uštedi nego u Srbiji", rekla je Katarina.

Marija Petrović, pomoćna kuvarica u restoranu Sedma peka u Milni, rođena je 1994. godine u Kninu. Već sledeće godine s porodicom se seli u Srbiju, tačnije u Kragujevac. Od prošle godine je na Braču, u Milni se i udala za Kragujevčanina, građevinskog radnika. Ostaće tu sve dok ima posla.

"Prošle godine sam prvi put sezonski radila u Hrvatskoj i sve je ok na Braču. Ne može se osetiti ko je ko, šta je šta, svi smo mi ovde ljudi od krvi i mesa. Nikad me niko nije pitao koje sam vere i te stvari. U ovih godinu dana, od kada živim tu, pričam čisto srpski jezik i nikada nisam imala problema. I draže mi je tu s domaćim stanovništvom, domaćim ljudima, nego u inostranstvu, u Nemačkoj ili negde pod tuđim krovom", govori Marija.

Igor Kekerić, konobar iz Kraljeva, rođen je 1986. godine. U Hrvatsku je prvi put stigao pre tri i po meseca na sezonski rad u supetarski kafić Sweet life. Ostaje do kraja ovog meseca, a posao je našao preko majke, takođe sezonske radnice na Braču. Njoj je, pak, u potrazi za radnim mestom pomogla prijateljica iz Kraljeva, koja je poreklom iz Splita. Igorovi utisci su odlični:

"Sve je normalno. Da je lako, nije lako, bilo je i vruće mnogo, bilo je i posla, radilo se, ali generalno je okej. Ljudi su okej ovdje, ja lično nisam imao nikakvih problema, a i radim u lokalu u koji svraćaju lokalci, ljudi koji tu žive preko cele godine. Upoznao sam dosta ljudi, ostvario kontakte, neka nova prijateljstva", priča Igor na tečnoj ekavici, a na pitanje da li ga iko upozorio da pazi kako govori kaže:

"Nije. Imao sam neki uvid u stanje. Svuda je isto, budala svuda ima, ne treba provocirati ni tu ni tamo. Normalno pričam, razumemo se, naučio sam i dosta dalmatinskih reči, znam da je kušin jastuk, takujin novčanik, bokun malo..."

A jesu li ga prijatelji nagovarali da odustane od dolaska u Hrvatsku i, naročito, Dalmaciju?

"Bilo je malo - pazi se, Split, Torcida, navijači, sve to što se vrti po novinama i televiziji, ali stvarno nisam imao nikakav problem, a koliko znam, ni mama", kaže Igor za Index.

Povezane vesti

Komentari 84

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

...

Како воли, слободно нека иде тамо, мени то за живота не треба.

Geni

Kaži ti meni ko su ti i šta su ti Srbi po genima ako ti i evropska i srpska analiza pokazala da u Srbiji imaš 30-33% južnih slovena-hrvata jer je to njihov gen kojeg imaju u najveći odsto u Evropi i imaš ČAK 18-20% grka šta ti je najveće otkriće u srpskoj istoriji i samo 7% turaka i najšareniju kartu gena u Evropi a možda i na svetu a državu si dobio tek 1217g kad je rimski Papa krunisao svog hrvata katolika Stefana za srpskog kralja samo da zadrži Srbe dok se Crkva cepala i tako pljunuo na hrvate i Kraljevinu Hrvatsku a samo 2g posle toga ga Srbi izdali sa Savom kad je Vizantija priznala SPC 1219g i stvorila svo zlo i podelu i mržnju koja i danas traje... nego nismo više u 91g da se lažemo pa šta su ti Srbi po genima?

Hehe

@Geni Pošto je analiza gena pokazala da su Srbi po genima 18-20% GRCI sada četnici i vojvode idu sa propagandom da su svi Grci nastali od Srba i da je grčka mitologija samo izmenjena srpska istorija?

special-image

PRODAVNICA

MONDO REPORTAŽE

MONDO & EU

loader