"Teta Vegeta" je žena koja je izmislila omiljeni začin mnogih generacija. Njeno pravo ime je Zlata Bartl, a bila je jugoslovenska naučnica. U Zagrebu je diplomirala hemiju, fiziku, matematiku i minerologiju.

Priča o tome kako je završila kao hemijski tehničar u kompaniji "Podravka" navodi da je ona igrom slučaja, 1955. godine, tokom službenog boravka u Zagrebu, pokušala da pronađe posao jer je visok sneg mesecima blokirao puteve te Zlata nije mogla da se vrati u rodno Sarajevo. Ona je tako naišla na oglas za posao u toj kompaniji, a onda je ubrzo dobila pozitivan odgovor.

Zlata 1956. godine odlazi u Koprivnicu i tamo započinje istraživački rad. U Podravkinoj laboratoriji nastavlja sa svojim radom, a na njenu inicijativu 1957. počinje proizvodnja dehidratiziranih supa ili, mnogo poznatije, "supa u kesici". I ovo je bio revolucionarni proizvod na ovim prostorima.

Jugoslovenska naučnica je postala cenjena i dobila je mnogobrojne nagrade. Ipak, njeno najveće otkriće usledilo je dve godine kasnije – 1959. nastao je univerzalni začin jelima - "Vegeta".

Ime jednog on najpoznatijih i najzastupljenijih brendova Jugoslavije prvo je bilo "Vegeta 40". Reč je bila o jednom od prvih proizvoda izvezenih na svetsko tržište. Tako je 1967. Vegeta prvo stigla u Mađarsku i Rusiju, a vremenom se mogla naći na rafovima prodavnica u više od 40 zemalja sveta.

Televizijski serijal "Male tajne velikih majstora kuhinje", koji je promovisao "Vegetu" na ovim prostorima emitovan je 1974. godine i postao je vrlo popularan.

Zlata Bartl je do penzionisanja ostala u "Podravki". Ona je bila cenjena i voljena od kolega, a za svoja otkrića dobila je mnoge nagrade među kojima i Red Danice sa likom Nikole Tesle, koju joj je dodelio predsednik Republike Hrvatske, zatim Zlatnu kunu za životno delo privredne komore, kao i spomenicu Podravke za životno delo.

Voljena "teta Vegeta" je preminula 30. jula 2008. godine u Koprivnici.

(MONDO/Istorijski zabavnik)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.