Ljubitelji obilazaka napuštenih objekata, takozvani urbani istraživači, smatraju bivši podmornički tunel "Rose" velikom atrakcijom. U njega su mogle da stanu dve podmornice, a takođe su mogle da se ukrcavaju mine i torpeda, kao i da dopune svoje akumilatorske baterije strujom iz generatora koji je tu bio postavljen.

"Rakite" i "Spilice", druga dva vojna objekta koja se nalaze na obali Luštice, istočno od Rosa, bila su u upotrebi sve do početka 2000. godine, a i danas su formalno u službi Mornarice Vojske Crne Gore.

Pored tri tunela, nekadašnja Jugoslovenska ratna mornarica u Boki Kotorskoj imala je i četiri takozvana maskirna veza - na Vitoglavu kod Risna, dva kod Perasta, jedan između rta Gospa od Anđela i Stoliva, dok se još jedan maskirni vez nalazio van zaliva u blizini Bigove.

Tuneli su bili namenjeni za zaklanjanje od izviđanja neprijatelja i za zaštitu od napada iz vazduha, manjih ratnih brodova poput topovnjača, raketnih i torpednih čamaca.

U galeriji možete videti fotografije unutrašnjosti tunela "Rose":

YouTube/Printscreen/dejan stanjevic LUSTICA VOJNI TUNEL JNA

Potkopi “Spilice” i “Rakite” pružaju se u dužinu od stotinak metara pod zemljom, široki su oko desetak metara, a dubina mora u njima iznosi od 3,5 do više od pet metara. Potkop "Rose" je još veći, a za razliku od druga dva, ima i poseban ulaz za teretna vozila i kolski prilazni put sa jugozapadne strane.

Pored tunela u Crnoj Gori, u Hrvatskoj duž dalmatinske obale i po ostrvima ima ukupno još 12 sličnih potkopa, kao i još 14 nekadašnjih maskirnih vezova koji su izgrađeni za potrebe bivše jugoslovenske ratne mornarice.

Pogledajte i snimak vožnje brodom kroz napušteni tunel:

(MONDO/Vijesti.me)