Najgore zabeležene poplave u Sloveniji ubile su najmanje šest ljudi, odnele kuće i su ostavile sela u ruševinama, saopštile su vlasti u ponedeljak. Obilne kiše padale su danima u oko dve trećine zemlje, uništavajući zgrade i mostoveŠteta je procenjena na oko 500 miliona evra.

"Materijalna šteta nije toliko bitna. Bitno je da smo na vreme spasili živote", rekao je Drago Hudofisk iz sela Prevalje u blizini granice sa Austrijom, gledajući kako njegova vikendica nestaje u blatu. "Svi znamo kako je, to se dešava u celom svetu. Znate, priroda odgovara na sve. Voda ima moć, ona sve uništava", dodao je Hudofisk, čiju je kuću u kojoj je živela osmočlana porodica reka odnela.

Hiljade ljudi evakuisano je iz svojih domova širom severozapadne i centralne Slovenije, a vojska, vatrogasci i spasioci pokušavaju da oslobode ostale ljude i raščiste ulice. Od petka je šest osoba poginulo u poplavama, prema policiji, uključujući dvoje holandskih državljana za koje se veruje da ih je udario grom.

Profimedia/SOPA Images/SIPA/SOPA Images/SIPA U toku su akcije čišćenja i spašavanja nakon velikih poplava u Sloveniji

Slovenačka agencija za životnu sredinu saopštila je da su poplave počele da se povlače u ponedeljak, ali su neka područja i dalje odsečena. Meštani sela uz reku Muru morali su da budu evakuisani u nedelju uveče nakon što se urušio deo nasipa.

Nadležni u Kranju su upozorili da bi oštećene kanalizacione cevi mogle da zagade reku Savu. Evropska unija je ponudila tešku mašineriju i inženjerske jedinice. Slovenija je od vojne alijanse NATO-a zatražila i helikoptere, vojnike i montažne mostove. Hrvatska i Mađarska pomogle su helikopterima, a Nemačka timom civilne zaštite.

BONUS VIDEO:

Nevreme u Beogradu Video plus

(MONDO)