Slovenačko tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv braće Nenada i Koste Tabakovića zbog umešanosti u planiranje ubistva glavnog svedoka u slučaju “kavačkog klana”, Darka Nevzatovića, piše "Večer". Likvidaciju su, kako se navodi, naredili Dragan Knežević (42) iz Crne Gore, a umešani su i državljani Srbije Filip Vrzić (37) i Mirko Marinković (25), te Hrvat Marko Skerbec (30). Međutim, njih četvorica su van domašaja slovenačkih organa za sprovođenje zakona.

Kako se navodi, optužnicu je podigao tužilac Jože Levašič. Ranije je slovenačka ćelija "kavačkog klana" optužena za šverc droge, ali sada počinje poseban sudski postupak koji se tiče planiranja ubistva svedoka saradnika. Nevzatović je igrao važnu ulogu u slovenačkoj ćeliji kavačkog klana, piše “Večer”.

Taj klan, dodaje se, optuživan je za umešanost u veliki šverc droge na međunarodnom planu. Međutim, u maju 2020. godine Nevzatović je odlučio da policiji otkrije aktivnosti ove kriminalne grupeU avgustu te godine prvi put je pokušana njegova likvidacija, i to u Srbiji, a zatim ponovo u proleće 2021. godine u Kopru.

U Sloveniji je trebalo da ga ubiju 52-godišnji Nenad i 48-godišnji Kosta Tabaković, ali nisu uspeli da mu uđu u trag, jer je tada već bio pod zaštitom policije. Prema nezvaničnim saznanjima, planeri ubistva prisustvovali su čak i treninzima njegove ćerke, ako bi se on tamo pojavio. Navodi se i da je bilo više planova likvidacije.

Planovi likvidacije

Prema jednom, Marinković bi navodno pucao iz puške sa prigušivačem. Prema drugom, postavili bi bombu u rupu na putu i ​​detonirali je kada bi svedok-prolazio automobilom. Pominje se i otmica, pa likvidacija, a telo se, kako se navodi, odlaže bacanjem u mašinu za mlevenje mesa. Tu su i drugi strašni planovi za potpuno uništenje tela. Istražitelji su komunikaciju pronašli na šifrovanoj "Skaj" aplikaciji, koju su osumnjičeni koristili za razgovor.

Nevzatović i njegova porodica su sada u programu zaštite svedoka. Kosta Tabaković je u Italiji osuđen za šverc droge i već je odslužio kaznu. Nenad Tabaković je jedan od optuženih u slučaju slovenačke ćelije klana “Kavač”, ali mu se trenutno ne sudi zbog većih zdravstvenih problema.

Vrzić je u pritvoru u Srbiji gdje je optužen za ubistvo, a Knežević je u novembru prošle godine uhapšen u Francuskoj na osnovu međunarodne potjernice iz Crne Gore zbog optužbi za ubistvo, trgovinu drogom i druga krivična dela. Tokom jednom svedočenja pred slovenačkim sudom, svedok-saradnik protiv "kavačkog klana", Darko Nevzetović, ispričao je “da je pristao da sarađuje sa policijom da bi sačuvao svoj život, te da je to bio jedini način da izađe iz klana”. Nevzetović na suđenju svedoči putem video linka, ekran je potpuno zamagljen, a glas mu je izmenjen, a on je sa porodicom prebačen na tajnu lokaciju u inostranstvu.

Tokom jednog od svedočenja. Nevzetović je rekao da je odlazio u Srbiju i Beograd kod Filipa Vrzića, koji je “bio ljut i besan zbog nestanka kokaina od milion i po evra, ali i zbog nestanka 60.000 i 25.000 evra od kokaina”. Kako je posvedočio, Srbin ga je tada terao da ide na poligraf kako bi dokazao da nije on ukrao taj novac.

"Ja nisam pristao na detektor laži, jer nisam znao gde će se to testiranje obaviti, kao ni ko će upravljati mašinom", rekao je svedok-saradnik na sudu.

Inače, kako su ranije objavili slovenački mediji, likvidaciju Nevzetovića naredio je navodno Radoje Zvicer, vođa "kavačkog klana". On je tada nudio čak milion evra.

"Zvicer je za njegovu glavu nudio milion evra", rekli su ranije izvori.

BONUS VIDEO:

ŠKALJARSKI VS KAVAČKI KLAN: Šestogodišnji rat odneo više od 50 žrtava (KURIR TV) Kurir TV

(Dan/MONDO/A.B.)