"RTL Hrvatska poziva članove Veća za elektronske medije da podnesu ostavku zbog nepoštovanja zakona koji bi trebalo da sprovode, nestručnosti, pristranosti te donošenja štetnih i protivzakonitih odluka", navodi se u saopštenju RTL.

U saopštenju stoji da je Veće svoje upozorenje "obrazložilo odredbama Zakona o elektronskim medijima i time prekinulo dosadašnju pozitivnu praksu u hrvatskim medijima prema kojoj se filmovi ili serije na srpskom jeziku nisu prevodili", preneo je portal Index.hr.

"RTL namerava da preduzme sve raspoložive pravne korake protiv Veća za elektronske medije jer je kontinuiranim neprofesionalnim postupanjem i pristranim odlukama, poput ove o 'Žikinoj dinastiji', unatrag devet meseci tri puta donelo slične vrlo proizvoljne i diskriminatorne odluke protiv RTL-a, čime nam danas preti mogućnost gubitka koncesije", ističe se u saopštenju RTL.

"Konačno, zbog ozbiljnih sumnji na sukob interesa predsednika Veća, Zdenka Ljevka, RTL traži od nadležnih tela da ga razreše dužnosti", dodaje se u saopštenju.

Hrvatska Agencije za elektronske medije uputila je prošle sedmice, po odluci Veća, opomenu televiziji RTL jer nije prevodila srpske filmove na hrvatski jezik koje sve češće emituje u svom programu.

Tokom proteklih desetak godina brojni srpski filmovi prikazivani su na hrvatskim TV stanicama, i na filmskim festivalima i u bioskopima, a trenutno su na repertoaru "Neprijatelj" Dejana Zečevića i "Parada" Srđana Dragojevića, ali niko nije postavio pitanje srpsko-hrvatskog prevođenja.

(Tanjug)