• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NBS: Ne brinite, austrijske banke ostaju

Viceguverner Narodne banke Srbije (NBS) Bojan Marković izjavio je da nema najava o povlačenju bilo koje od austrijskih banaka u Srbiji, ocenivši da je bankarski sektor u našoj zemlji stabilan.

Povodom informacija da je Nacionalna banka Austrije najavila povlačenje austrijskih banaka iz istočnoevropskih zemalja, Marković je rekao da je, za razliku od nekih drugih zemalja, bankarski sektor u Srbiji ,"stabilan, visoko kapitalizovan i likvidan, ali i profitabilan". To su, kako je rekao, najznačajniji faktori u odlučivanju iz kojih zemalja će se neko povući, a gde će nastaviti svoje poslovanje, kaže on.

Viceguverner je rekao da se za sada ne primećuje ništa što bi ukazivalo na smanjenje eksternog kreditiranja, ali i dodao da se stalno prate svi tokovi kapitala.

Poredeći sadašnju ekonomsku krizu sa onom iz 2008. godine, Marković je ocenio da je ova sada aktuelna drugačija zato što nije došlo do poptunog presušivanja likvidnosti, kao što je to bilo u prethodnoj. Ocenivši to dobrim, on je rekao da je u sadašnjoj situaciji loše to što je fokus krize na evrozoni, "koja je mnogo bliža našoj kući", za razliku od nekadašnjeg koji je prevashodno bio na SAD, podsetivši da je upravo evrozona jedan od naših glavnih izvoznihh partnera.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image