• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

I Zagreb se može tresti kao Akvila 2009.

Povodom serije zemljotresa koji su u poslednje tri nedelje potresale Dalmaciju, profesor na Geofizičkom odseku Prirodno-matematičkog fakulteta u Zagrebu kaže da se procenjuje da je najveća magnituada koja bi mogla pogoditi glavni grad Hrvatske 6,5 stepeni prema Rihteru.

Prema rečima profesora Marjana Haraka, potres koji bi pogodio Zagreb u mnogo čemu bi bio sličan onome koji se u aprilu 2009. godine dogodio u italijanskom gradu Akvila, pa bi se, kako kaže, iz tog slučaja moglo mnogo toga naučiti.

On je kazao da treba imati na umu da je 1880. godine Zagreb već pogodio jak potres, za koji se procenjuje da mu je magnituda bila veća od šest stepeni prema Rihteru.

Harak, međutm, nije želeo da komentariše ni grube procene da bi u takvom zagrebačkom potresu moglo da pogine 3.000 ljudi, dok bi stotinak hiljada moglo biti povređeno, a 22 odsto stambene površine uništeno.

”O tome ne mogu kompetentno da govorim. Seizmolozi mogu samo da procene koliki će biti intenzitet potresa i dati okvirne procene štete za razne kategorije zgrada. Procena broja žrtava izvan je okvira zadataka jednog prosečnog seizmologa” , rekao je Harak zagrebačkom "Jutarnjem listu".

On je kazao da se potresi ne mogu predvideti u vremenu, ali da zato postoji procena seizmičnog hazarda ili potresne opasnosti koja govori o tome da se na nekom području događaju određeni inteziteti pomeranja tla.

“U skladu s tim se mogu graditi zgrade tako da se ne sruše i ne ubiju kada se potres dogodi”, rekao je Harak.

(Tanjug, foto ilustracija: Guliver/Getty Images/Thinkstock)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image