Holanđanin: VRS deportovala iz Srebrenice | Mondo Portal

  • Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EX YU

Holanđanin: VRS deportovala iz Srebrenice

Bivši pripadnik Unprofora u Srebrenici Evert Rave izjavio je na suđenju Ratku Mladiću da je Vojska RS jula 1995. godine "deportovala" hiljade civila iz enklave.

Tadašnji holandski zastavnik Rave rekao je da je bio očevidac kada su snage pod Mladićevom komandom, u njegovom prisustvu, u blizini baze Unprofora u Potočarima kod Srebrenice razdvajale muslimanske muškarce od žena i dece.

Tadašnji komandant VRS Mladić (70) optužen je za genocid nad oko 7.000 muslimanskih muškaraca iz Srebrenice i za proterivanje hiljada žena, dece i staraca u danima pošto je VRS 11. jula 1995. zauzela tu enklavu koja je bila pod zaštitom UN.

Opisujući dva sastanka s Mladićem u Hotelu "Fontana" u Bratuncu, na dan pada Srebrenice, Rave je rekao da je Mladić pretio komandantu Unprofora Tomu Karemansu (Thom Karremans) i muslimanskim civilima.

"Mladić je bio ljut... Pitao sam se da li će nas oni izvesti napolje i streljati... Mladić je pitao Karemansa da li je on naredio vazduhoplovne napade NATO na VRS... Mnogo je pretio", naznačio je svedok.

Mladić je, kako je rekao Rave, Karemansu pretio tako što je, dajući mu cigaretu, napomenuo "nije vam to zadnja cigara u životu", a zatim ga pitao "da li želi da opet vidi porodicu".

Svedok je izjavio i da mu je, pošto je Mladić ublažio ton, "postalo nam je jasno da nismo mi meta, nego muslimansko stanovništvo".

Na drugom sastanku, kojem je u "Fontani" iste večeri prisustvovao i predstavnik srebreničkih Muslimana Nesib Mandžić, vojnik VRS je, po opisu Ravea, ispod otvorenog prozora zaklao svinju što je bila "čista pretnja".

"Poruka je bila: To se može desiti i vama. Ne Unproforu, nego muslimanskom stanovništvu", kazao je svedok.

General Mladić je na tom sastanku "garantovao život" svim Muslimanima "koji polože oružje", poručujući im, istovremeno, da "mogu opstati ili nestati".

Rave je rekao i da je VRS sutradan, 12. jula 1995, već sprovodila plan za "deportaciju" civila i odvođenje izdvojenih muškaraca iz Potočara.

Razdvajanje muškaraca od žena i dece, po svedokovim rečima, počelo je već 11. jula uveče, a sutradan oko podneva pojavili su se autobusi i kamioni za odvođenje stanovništva, iako je general Mladić neposredno pre toga pitao pukovnika Karemansa može li obezbediti vozila.

"To me je navelo da zaključim da je deportacija stanovništva bila unapred organizovana", rekao je Rave.

Precizirao je da su srpski vojnici odvojili sve vojno sposobne muškarce i držali ih u "beloj kući" u Potočarima, pre no što su ih autobusima odvezli.

Rave je izjavio da je generala Mladića, 13. jula, u Potočarima pitao gde VRS odvodi zarobljenike, na šta je dobio odgovor da će muškarci biti odvedeni u logor Batković kod Bijeljine i zatim razmenjeni.

Po optužnici protiv Mladića i ranijim presudama Tribunala, VRS je hiljade Muslimana odvezla u okolinu Zvornika i streljala.

Branilac generala Mladića danas je započeo, a sutra će nastaviti unakrsno ispitivanje svedoka Ravea. Današnje zasedanje prvi put od početka suđenja prošlog leta pratila je Mladićeva supruga Bosiljka.

General Mladić optužen je i za progon Muslimana i Hrvata širom BiH; terorisanje civila u Sarajevu artiljerijom i snajperima i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce.

Pre svedočenja holandskog podoficira održan je i nastavak unakrsnog ispitivanja svedoka Erin Galager.

Mladićeva odbrana osporavala je paravojna jedinica "Škorpioni" bila jedinica Vojske Republike Srpske u vreme događaja u Srebrenici u julu 1995. godine.

Branilac Dejan Ivetić sugerisao je da na snimku "Škorpiona" u njihovoj komandi u Đeletovcima, 25. juna 1995. godine, nema zastave VRS, niti su pripadnici jednice imali njene oznake.

Erin Galager, koja je istražilac tužilaštva, rekla je da je za "Škorpione" utvrđeno da su "bili potčinjeni MUP-u Srbije, koji je bio potčinjen VRS u vreme događaja u Trnovu" kada su ubijena šestorica srebreničkih muslimana.

"Njihova komanda je bila u Đeletovcima, u Hrvatskoj, i najveći dio vremena su bili aktivni u Krajini, ali su išli na misije u BiH, kao što je bila ona u Trnovu", rekla je Galagerova.

Tokom njenog iskaza, tužilaštvo je u dokaze predalo kompilaciju od 25 snimaka nastalih u vrijeme srebreničkih događaja 1995. godine, a među njima je i snimak ubistva u Trnovu.

"Ne znamo tačno koji je datum ubistva, ali dokazi i iskazi svjedoka pokazuju da se to dogodilo između 12. i 24. jula 1995. godine", rekla je Galagerova.

Odbrana je osporavala i da je general Mladić mogao da zna za taj događaj 1995. godine. Na sugestiju branioca da u istrazi nije ustanovljeno da je snimak emitovan javno 1995. ili 1996. godine, Galagerova je potvrdila da o tome nema informacija.

Glavni pretres biće nastavljen sutra, kada će svedoka Ravea nastaviti da unakrsno ispituje branilac Branko Lukić.

(MONDO/agencije, foto: printscreen)
Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

PRIČE IZ SRPSKIH ZATVORA

MONDO & EU