EX YU

"Pala" odluka u CG: Vojni poligon na Sinjajevini, "ekolozi NISU U PRAVU"

Izvor MONDO/Agencije

Vlada Crne Gore je danas jednoglasno odlučila o formiranju vojnog poligona na planini Sinjajevini, saopštio je ministar odbrane Predrag Bošković.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Budući vojni poligon obuhvatiće prostor opština Šavnik, Kolašin i Mojkovac, ukupne površine 7,5 hiljada hektara.

Vojnom poligonu se oštro protive nevladine ekološke organizacije čije je stavove ministar danas demantovao i rekao da program "Natura 2000, kao ključni dokument EU u zaštiti biodiverziteta i kreiranja regionalnog parka prirode, apsolutno nije u nesaglasnosti s vojnim poligonima".

Pravdajući navode da vojni poligoni nisu smetnja da neko područje bude deo "Nature 2000", ministar odbrane je naveo primere Holandije, Belgije, Nemačke.

Kazao je i da su rezultati analiza posle jednomesečne vojne vežbe na makedonskom poligonu Krivolak, gde su u vežbu bile uključene i vazduhoplovne snage i gde je "potrošeno mnogo više naoružanja i municije nego što će biti na Sinjajevini u desetogodišnjem periodu", pokazali da je uticaj na vodu, zemlju i vazduh "jednak nuli".

Dodao je da je namera VCG da "Sinjajevinu učini još pristupačnijom, kako za one koji tamo žive, koji tamo vode stoku tokom letnjih meseci, tako i za brojne turiste".