Za kilogram čvaraka potrebno je izdvojiti od 200 do 230 kuna (od 3.200 dinara do 3.650 RSD).
Da je cena prenaduvana za hrvatski "Večernji list" potvrdio je uzgajivač svinja iz Punitovaca Goran Jančo, koji je i predsednik Središnjeg saveza uzgajivača svinja Hrvatske.
Cena čvaraka u Hrvatskoj za godinu je dana je skočila za gotovo 100 odsto.
"Ispada kao da su od suvog zlata. Ali šta mogu kad ih obožavam. Ne kupim puno, oko 100 grama kad stigne penzija", rekao je penzioner Željko na zagrebačkom Dolcu.
Jančo opravdava visoku cenu čvaraka počevši od afričke svinjske kuge.
Kinezi su zbog ASK-a u proteklom razdoblju ubili 30-40% svog matičnog stada, a kako su veliki konzumenti svinjetine, koje ni pre kuge nisu imali dovoljno, sada generišu još veću potražnju koja se na cene svinjetine odrazila i globalno.
S druge strane, afrička kuga pojavila se i u nekim zemljama Evrope, dok je na zapadu i dalje hiperprodukcija svinjetine.