RATNI ZLOČINI

Potresno svedočenje supruga silovane trudne Srpkinje u BiH

Autor Lana Stošić

U nastavku suđenja Ademu K., optuženom da je kao pripadnik tzv. Armije BiH u Zvorniku 1992. silovao trudnu Srpkinju, svedok Tužilaštva BiH rekao je da mu je žena, kada je razmenjena posle pet meseci, pričala da je bila zatvorena u selu Bajrići i da je silovao optuženi.

Imena svedoka i njegove supruge ne smeju biti objavljena iako nisu svedočili pod merama zaštite, javlja Birn.

Svedok je rekao da je 17. septembra 1992. godine izveden napad muslimanskih snaga i da je on ranjen, a da je odvedena njegova supruga, koja je bila u trećem mesecu trudnoće.

On je ispričao da ga je pogodio rafal i da je pobegao iza kuće, te da je čuo kako viču: "Ne pucaj! Žena je", te da su njegovoj supruzi rekli da pođe sa njima.

Možda će vas zanimati

Svedok je rekao da je nabacao na sebe neke gume i da je tu ostao dok nije stiglo pojačanje iz Drinjače, kada su napadači pobegli, prenose Nezavisne novine.

On je dodao da je prepoznao neke koji su učestvovali u napadu, a da je njegovu suprugu odveo Muharem S, zvani Šiško.

Prema rečima svjedoka, u napadu je ubijeno sedam meštana, više žena nego vojnika, odvezena je hrana i stoka, a njegov auto je zapaljen.

On je ispričao da je njegova supruga razmenjena 6. februara 1993. godine i da je bila jako mršava - "kost i koža", te da mu je rekla da je više puta silovao Adem K, kao i izvesni Veiz, te da je izgubila dete.

Svedok je naveo da su poznavali optuženog od ranije, da je s njim išao u školu do četvrtog razreda, a da ga je poslednji put video pred rat.

Dovozio mu je, kaže, iz Srbije brašno, ulje i cigarete, jer nije imao gde da kupi.

"Pili smo kafu ispred kuće. To je bila polovina marta", dodao je svedok.

Branilac Mirna Delalić pitala je zbog čega svedok u iskazu koji je dao 2009. godine nije spominjao seksualno zlostavljanje, kao ni trudnoću supruge, iako je opisivao ostale događaje, uključujući gubitak imovine i stoke.

Svedok je rekao da nije bio pitan o tome i da sad potvrđuje.

Tužilac Milanko Kajganić je rekao da je ta istraga bila vođena o zločinima koji su počinjeni u selu.

Nastavak suđenja zakazan je za 24. avgust.

On je optužen da je kao pripadnik Vojne policije Prve muslimanske brigade takozvane Armije BiH od 18. septembra do 4. oktobra 1992. godine u selu Bajrići u najmanje dva navrata prisilio ženu srpske nacionalnosti na seksualni odnos.

U optužnici se navodi da je žena bila trudna i da je silovanje uzrokovalo prekid trudnoće. Bila je zatvorena u podrumu mlina koji je služio kao zatvor.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.