EX YU

JUGOSLAVIJA RATOVALA 7 DANA DUŽE OD EVROPE: Ovo je bila poslednja bitka, zarobljen Nemac koji je razorio Beograd!

Autor Tamara Sekulović

Drugi svetski rat je za Jugoslovene završen tek 15. maja, a odneo je 1.706.000 života na ovim prostorima.

Za Ruse i Srbe Drugi svetski rat je počeo 1941, za Poljake i Britance 1939. godine. Za sve u Evropi taj rat završen je 9. maja 1945. godine, ali za nas u onoj Jugoslaviji rat je završen tek 15. maja 1945. Uvek smo isticali da smo ratovali sedam dana duže od ostatka Evrope, a to se danas u Srbiji retko pominje i zna.

Probojem Sremskog fronta 12. maja 1945. godine započinju, definitivno, završne borbe za konačno oslobođenje Jugoslavije. U tom trenutku su bile skoro potpuno slobodne Makedonija, Crna Gora, Srbija i BiH. Oslobođenjem Sarajeva šest dana ranije (6. 4. 1945) stvorena je linija sever-jug (Šid-Sarajevo-Jadransko primorje) kojom je u nastupanju prema zapadnim granicama Jugoslavije, Jugoslovenska armija razbijala i čistila neprijateljske snage sa ovog prostora.

13. maja u bici na Zelengori bivaju potpuno poraženi četnici Draže Mihajlovića. 14. i 15. maja se na jugoslovensko-austrijskoj granici vodi Bitka kod Poljane, poslednja bitka Drugog svetskog rata u Evropi. Taj datum, 15. 5. 1945. se smatra krajem Drugog svetskog rata u Jugoslaviji.

Tog dana, Jugoslavija je zvanično oslobođena od okupatora, a jedinice jugoslovenske armije slomile su i poslednji organizovani otpor neprijateljskih snaga, pošto je nemačkim trupama presečena svaka odstupnica.

U završnim operacijama za oslobođenje Jugoslavije 1945. godine Jugoslovenska armija je brojala oko 800.000 vojnika raspoređenih u pet armija koje su gonile ostatke poraženih snaga Trećeg rajha i Nezavisne Države Hrvatske. Tom prilikom je zarobljen i nemački general Aleksander Ler koji je u aprilu 1941. godine rukovodio bombardovanjem Beograda.

U četvorogodišnjem ratu na tlu Jugoslavije poginulo je 1.706.000 osoba, dok je zemlja u velikoj meri bila porušena i opustošena.

(Mondo)