EX YU

PLJEVLJA SE OTCEPLJUJU OD CRNE GORE, HOĆE REFERENDUM: U planu formiranje posebne države - Traže spas od propasti

Autor Ivana Lazić

U Pljevljima je moguće pokretanje referenduma za otcepljenje od Crne Gore.

Izvor: MONDO/Predrag Vujić

Predsednik ekološkog društva Breznica Milorad Mitrović namerava da pokrene inicijativu za organizovanje referenduma na kojem bi se građani Pljevalja izjasnili da li podržavaju otcepljenje Pljevalja od Crne Gore i formiranje posebne nezavisne države, kako bi konačno mogla da nesmetano raspolažu svojim prirodnim bogatstvima i novcem koji, kako tvrdi, centralne vlasti, nekontrolisano izvlače iz te sredine.

On smatra da je to jedini razuman način da se građani spasu od krajnjeg siromaštva i da, jedna od najbogatijih crnogorskih opština, od potpune ekološke i ekonomske propasti.

Na ovakvo razmišljanje Mitrovića je navela aktuelna Vlada Crne Gore, koja je kao i prethodne nastavila "kolonijalni odnos prema Pljevljima i pljačkanju njegovih ekonomskih resursa“. Za ovakvu katastrofalnu situaciju u Pljevljima, prema Mitrovićevim rečima, odgovorne su isključivo vlasti iz Podgorice.

"Vlada Crne Gore donela je odluku da već opredeljena sredstva za izgradnju nove zgrade Opšte bolnice u Pljevljima, za koju je u 2023. godini planirano 505.900 evra, rasporedi na "nekoliko projekata koji su u toku“ u Nikšiću i Rožaju, daje upravo za izgradnju ski centra na lokalitetu Hajla kod Rožaja i pomoć lokalnoj TV Nikšić. Dakle, više je nego jasno da je izgradnja ski centra i pomoć lokalnoj televiziji važnija od zdravlja Pljevaljaca, ili jednostavnije, Pljevlja i građani Pljevalja su uvek na poslednjem mestu za sve dosadašnje vlasti, uključujući i ovaj poslednji. Ova vest, koja će postati afera, biće kap u čaši koja će se preliti i pokrenuti Pljevaljke da razmišljaju da li i dalje žele da žive u ovoj i takvoj Crnoj Gori i u takvim uslovima, nedostojnim čoveka u dvadeset prvom veku“, rekao je za "Vijesti“ poznati pljevaljski ekolog.

Političke odluke stvorene u Podgorici, ističe on, učinile su Pljevlja kolonijom i najobičnijim selom iz kojeg ljudi beže.

"Nakon prethodnih, ali i ovih poslednjih postupaka aktuelne vlasti, s pravom smo zabrinuti za sudbinu grada i njegovih stanovnika. Rudnik uglja i EPCG se hvale neviđenim profitom, obaraju rekorde u proizvodnji i ostvaruju profit, pa ako je tako, zašto se deo te velike zarade ne ulaže u razvoj zdravstva u Pljevljima, a ne Opšta bolnica. čak imaju i konac za zašivanje rana, a kamoli bilo šta drugo. A sada je krivac direktor bolnice koji je rekao istinu i rekao da je car go, pa se odmah javljaju da objasne da je on u stvari zlonameran i "imputira neistine“, rekao je Mitrović.

Ističe da je i nakon brojnih upozorenja poslednjih godina situacija u kojoj se građani Pljevalja i Opštine Pljevlja i dalje "nastavljaju sa kolonijalno-razbojničkim odnosom i uzimaju sve što im se dočepaju da iskoriste i unovče."

(Mondo/Vijesti)