• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DRANJE NA SITNO:"Efektiva" tuži banke zbog naknade

Izvor Tanjug

Udruženje bankarskih klijenata "Efektiva" pokrenulo je dodatne tužbe protiv banaka zbog skrivenih troškova koje naplaćuju građanima - raznih naknada za "obrade", "praćenja računa", nezakonite zatezne kamate, i sl.

 Udruženje Efektiva tuži banke zbog naknada i skrivenih troškova Izvor: Petar Stojanović, MONDO

 Udruženje Efektiva tuži banke zbog naknada i skrivenih troškova Izvor: Petar Stojanović, MONDO

Poslednjih desetak dana Udruženje "Efektiva" primilo je nekoliko stotina mejlova, poziva i ličnih poseta građana, koji se žale na rad banaka u Srbiji, a u vezi "skrivenih" troškova koje im te banke naplaćuju, kažu u ovom udruženju za Tanjug.

Bankama prete tužbe zbog kredita!

Zbog toga, kažu u Efektivi, pokrenuli su dodatno još nekoliko desetina novih tužbi po osnovu naplate troškova koji nisu bili jasno objašnjeni pre potpisivanja ugovora građana sa bankama. Od Narodne banke Srbije, kažu, očekuju da reaguje.

"Pokrenuto je dodatno još nekoliko desetina novih tužbi. Očekujemo nove presude po tom osnovu, pa samim tim i novu seriju tužbi. Naravno, osim ako NBS i banke ne preduzmu nešto i obeštete građane", kažu u Efektivi.

Što se troškova tiče, kažu oni, najviše žalbi u poslednje vreme, imaju zbog toga što pojedine banke naplaćuju naknadu za obradu kredita, za praćenje kredita i naknadu za prevremnu otplatu.

"Ostali troškovi su slanje opomena u slučaju docnje, nezakonite zatezne kamate i mnogo toga još, nabrajaju u Udruženju.

Sud u Somboru doneo presudu protiv banke

Somborski sud je nedavno presudio da banka ne sme da naplaćuje posebnu naknadu za obradu kredita jer su svi troškovi banke uključeni u kamatu, koja predstavlja jedinu cenu pozajmice. Pravnosnažnom presudom Višeg suda u Somboru banka mora da vrati klijentu oko 450 franaka. Toliko mu je naplatila na ime obrade zahteva za dobijanje kredita od oko 30.000 švajcarskih novčanica.

Bankarski sektor u Srbiji prošle godine je imao rekordnu dobit od provizija i naknada i po tom su osnovu zaradili vise od 25,9 milijardi dinara.

Centar NBS, koji prima pritužbe građana na rad banaka, je od početka prošle godine do maja ove, primio 56 žalbi koje se odnose na naplatu naknada od strane banaka. Ukupno, za ceo navedeni period bilo je 1.045 različitih pritužbi, kažu za Tanjug u NBS.

"Pritužbe se uglavnom odnose na obračun i visinu naknada koje banke naplaćuju za održavanje tekućih računa, prilikom prevremene otplate kredita, za izdavanje potvrda o otplaćenim kreditima, korišćenje platnih kartica, odnosno, podizanje gotovine na bankomatu druge banke, kao i na dužinu postupka za odobravanje kredita", kažu u NBS.

U NBS ističu da "imajući u vidu važeću regulativu, ne postoje "skriveni troškovi", jer je Zakonom o zaštiti korisnika finansijskih usluga propisana obaveza bankama da korisnike još u fazi ponude informišu o svim obavezama za korisnika o korišćenju konkretnog proizvoda ili usluge".

Oni kažu da se u ponudi banaka mora jasno navesti da li su ti troškovi fiksni ili promenljivi, a ako su promenljivi, periodi u kojima će se menjati i način izmene.

U Efektivi objašnjavaju da se, na primer, troškovi obrade kredita kreću od 0,5 do 3 odsto, troškovi praćenja kredita su oko 0,15 odsto godišnje ili 0,1 odsto kvartalno, a za prevremenu otplatu kredita naknada ide i do 5 odsto zavisno od banke ili perioda otplate kredita.

"Troškovi su različiti i kreću se od oko 200 dinara mesečno za održavanje računa, provizije za plaćanje računa pre banke od oko 500 dinara mesečno, pa do plaćanja iznosa članarine za korišćenja kreditne kartice od oko 100 dinara mesečno", navode u Efektivi.

Kamata na obradu pozajmice

U Efektivi navode, na primer, da kada klijent uzme kredit od hiljadu evra banka mu odmah odbije 20 evra za obradu pozajmice i isplaćuje mu na ruke 980 evra. Međutim, kažu oni, kamatu mu ipak, računa na svih 1.000 evra. Time, kažu, klijent je oštećen po dva osnova. Prvi, što mu je banka uzela 20 evra na ime provizije, a drugi, objašnjavaju oni, što mu i na taj iznos naplaćuje kamatu iako je reč o novcu koji nije dobio.

Pored tih troškova, prema podacima koji se mogu naći na sajtovima banaka, cenovnik od banke do banke je različit, pa se tako, održavanje tekućeg računa kreće 125 do 400 dinara, izdavanje čekova ide od 10 do 30 dinara po čeku, zamena kartice na zahtev korisnika od 200 do 1.500 dinara.

Na spisku onoga što se naplaćuje je i izdavanje kartice po hitnom postupku koje košta oko 1. 500 dinara, troškovi blokiranja kartice od 300 do 3.000 dinara, slanje opomene 200 do 600 dinara, izdavanje menica 50 dinara, puštanje kredita u opticaj do 3 odsto, upit stanja na bankomatu 15 do 20 dinara.

SMS provera stanja na računu je oko 10 dinara za poruku, zahtev za izdavanje novog PIN-a je od 200 do 600, prenos novca za kupljenu nekretninu 1.500 do 8.000 dinara, troškovi obrade neosnovanih reklamacija od 1.000 do 2.500 dinara.

Banke su tako, nedavno, počele da naplaćuju i ležarinu na izdate čekove koji nisu prošli, pored toga što i svaki taj papir mora posebno da se plati od 30 do 100 dinara.

Banke, inače, u skladu sa svojom poslovnom politikom imaju pravo po zakonu da utvrđuju vrste naknada u opštim uslovima poslovanja banke, a njihovu visinu utvrđuju na osnovu usvajanja svojih internih akata.

-------------------------

Aplikacija MONDA ponovo na Google Play Store! PREUZMITE JE!

Komentari 5

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Nisam Ja

Tako brate tuzite lepo banke a ne da vam ostatak naroda dopunjava razliku u kreditu preko drzavne kase ko da cemo svi da zivimo u tim stanovima!

Gagi Pancevo

Strane banke su najvece zlo!!!Mnogo je manji zlocin opljackati banku nego je otvoriti!!!

sepi

Ova drzava je banana republika,a oni koji su na njenom celu upravo najvise vole to voce...Banke na sve moguce nacine pljackaju narod.Primera radi,odrzavanje racuna....sta to oni odrzavaju? Nije racun auto! Sve te prevare su izmislili za takve banana drzave i izvlace pare.Od odrzavanja racuna banke isplacuju sav rashod zajedno sa platama zaposlenih.Novi svetski Poredak....ima hiljadu caka kako da nam uzmu sve i postanemo njihovi robovi.

 Udruženje Efektiva tuži banke zbog naknada i skrivenih troškova