• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

USKORO:Moći ćete da "dignete" keš i u prodavnicama

Izvor mondo.rs

Građani će uskoro tokom kupovine robe i usluga u trgovinskim objektima uz plaćanje platnom karticom moći da istovremeno podignu i gotov novac, najavila je NBS.

Ta uslugu, nazvana "cash back" će biti moguća u svim prodajnim objektima koji imaju POS terminale, a plaćanje karticom i podizanje gotovine obavljaće se jednim korišćenjem kartice.

Elektronsko plaćanje uskoro na Portalu eUprave

Maksimalni iznos gotovine koja se može podići uređuje pravilima rada kartičnih sistema, pri čemu trgovac može odrediti i niži iznos, o čemu je dužan da obavesti potrošača.

NBS je podsetila da prema pravilima rada kartičnih sistema najčešće se ne propisuje minimalna vrednost robe koja se kupuje kao uslov da bi se isplatio gotov novac.

"Cash back" usluga ne zahteva izdavanje posebnog odobrenja trgovcima jer ne predstavlja platnu uslugu na koju se primenjuje Zakon o platnim uslugama.

"Uvereni smo da će stvaranje uslova za pružanje ove usluge doprineti većoj upotrebi platnih kartica i drugih savremenih oblika plaćanja, uz smanjenje obima sive ekonomije i podsticanje učešća građana u korišćenju finansijskih usluga, što su pretpostavke stabilnog i održivog privrednog rasta", navodi se u saopštenju NBS

Komentari 14

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

perica

svako provlacenje kartice na iznos od 1000din banka trgovcu naplati 30din ili 3% , ako banke spuste proviziju na 0,1-0,2% koliko je u EU pa to bude 1-2din na iznos od 1000din onda bi to moglo da zazivi pod uslovom da trgovina ima dovoljno gotovine

Lole

Jos samo kes hvali

BAĆKO

Sto ce trgovce da odusevi ova odluka!Kupis za 2.000din,karticom platis 3.000din,oni ti vrate 1.000din kesa.Mislim da od srece nocas nece moci da zaspu! P.S.Sta govore STRANI FAKTOR(MMF!)i "DOMACI IZDAJNICI"(opozicija!)? Majo!Udalji MMF na 20dana iz SRB!

special image