• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

POČELO JE: Kinezi se žale na bolovanja u Železari

Izvor MONDO/Tanjug

Ministri srpske vlade imali su neuobičajen sastanak sa ambasadorom Kine u Srbiji i direktorom smederevske železare. Dogovoreno kako da se bolovanja radnika u toj kompaniji "stave pod kontrolu".

Ministri za rad i zdravlje Zoran Đorđević i Zlatibor Lončar razgovarali su sa ambasadorom Kine Li Mančangom i direktorom HBIS grup Srbija, Songom Sihaiem, i dogovorili mehanizam kontrole bolovanja u Železari Smederevo.

Kako se navodi u saopštenju iz Ministarstva rada, tokom nedavne posete ministra Đorđevića Železari HBIS grup Srbija u Smederevu, rukovodstvo ga je upoznalo sa radom, ali i problemima sa kojima se susreće ta kompanija, pa je na sastanku dogovoren mehanizam kontrole bolovanja, kao i na koji način će se on sprovoditi.

EU nam OPROSTILA: Nema kazne za damping Železare

“Želja nam je da se problem bolovanja, koji je neretko predmet zloupotrebe, reši na najadekvatniji način. Postoje mehanizmi i ovo će biti jedna vrsta pilot projekta, koji će, ukoliko bude dao dobre rezultate, biti opšte primenjivan”, izjavio je ministar Đorđević.

Ambasador Kine zahvalio se ministrima Đorđeviću i Lončaru na blagovremenoj reakciji, brzoj i adekvatnom rešenju problema bolovanja u kineskoj kompaniji HBIS grup Srbija.

Ovo nisu prvi zahtevi novih kineskih gazdi u Smederevu. Letos se pojavila vest da Hestil, koji se pri kupovini fabrike obavezao da će zadržati 5.000 radnika, zahteva od Vlade Srbije izmenu Zakona o radu, to jest pooštravanje njegovih odredbi na uštrb radničkih prava.

Železari krenulo, Kinezi bi da "pritegnu" radnike

Beogradski dnevnik "Danas" pisao je, pozivajući se na informacije iz diplomatskih krugova u Beogradu, da Kinezima nije sporna visina plata radnika u Železari niti postoji potreba za njihovim otpuštanjem, već Hestil smatra da menadžment ima pravo da radnike optereti dodatnim radnim obavezama, ali im aktuelni Zakon o radu to ne omogućava, a i Brisel ne gleda blagonaklono na tako nešto. kao na još jednu (nedozvoljenu) privilegiju.

Hestil želi da se naše radno zakonodavstvo približi poslovnoj logici koja važi u zemljama Azije pa tako i u Kini.

"Hestilu je cilj da menadžmentu zaposleni u Železari Smederevo budu na raspolaganju 24 sata dnevno. Da bi se to ostvarilo potrebno je da izlobiraju za usvajanje zakonskih rešenja koja bi omogućila fleksibilnije oblike zapošljavanja. U tom slučaju bi mogli da zaposle samce koji bi živeli u barakama podignutim na zemljištu fabrike, kako bi im stalno bili na raspolaganju za dodatno radno angažovanje ako se zaključi da je to potrebno, rekao je tada Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata Srbije "Sloga", koja ima podružnicu u Železari Smederevo.

Komentari 74

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Vatro Marx

Necete valjda da uvedete kineski sistem, nesmes biti bolestan radi se pod kontrolom velika je disciplina. Dosta njih spava pored stroja na kartonima a takodje kontrol je kada odes u wc, gledaju na sat koliko si minuta sedmo na solju wc. To se zove zivim da radim a ne radim da zivim.

Male Plate

Jeftina radna snaga...

xl

A ja se zalim na fiskalne racune u kineskim prodavnicama, ali vlasti tu nesmeju da reaguju . Za njihova vrata nema vosak .

special image