• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Peking naftom "lomi" prevlast američkog dolara

Izvor MONDO/Tanjug

Kina je preduzela prve konkretne korake ka tome da smanji globalnu dominaciju američkog dolara. Pritom, kakva ironija, upotrebiće "američko" oružje - naftu.

Kina će naftu koju uvozi, a uvozi je mnogo i sve više, plaćati u juanima umesto u američkom dolaru, u okviru nastojanja zvaničnog Pekinga da kineska valuta dobije sve veći međunarodni značaj, tvrde za Rojters tri neimenovana izvora upoznata sa situacijom.

Strateško pitanje

Ali, "slom" dolara neće ići ni brzo ni široko jer, ne samo što Kinezi sprovode svoje planove u etapama od nekoliko decenija već, kao što smo pisali u vezi s američkim javnim dugom, naglo slabljenje dolara imalo bi katastrofalne posledice po američku privredu a time i svetsku ekonomiju.

Pilot program za plaćanje nafte u juanima (zvaničan naziv valute je ren-min-bi, tj. "narodni novac", a juan je samo osnovna veličina, slično kao kod britanske funte sterlinga) bi mogao da bude lansiran već u drugoj polovini ove godine, navode dva izvora.

Kineski regulatori su od nekolicine finansijskih institucija nezvanično zatražili da se pripreme za izražavanje cena uvozne nafte u juanima.

"Budući da je najveći kupac nafte, potpuno je prirodno da se Kina zalaže za korišćenje juana u transakcijama. To će, takođe, poboljšati likvidnost juana na međunarodnom tržištu", izjavio je jedan neimenovani izvor blizak kineskim vlastima.

PRESEDAN: Evropska banka dolare menja juanima

Kina je drugi najveći potrošač nafte na svetu, a 2017. godine je pretekla SAD i postala najveći uvoznik sirove nafte. Kineska tražnja je presudan faktor koji utiče na globalne cene nafte.

I kineski juan u srpskim menjačnicama

Zvanični Peking bi mogao da počne s kupovinama nafte od Rusije i Angole, koje, kao i Kina, žele da "slome" globalnu dominaciju dolara, prenosi britanska agencija. Te dve zemlje su i najveći snabdevači Kine naftom, zajedno sa Saudijskom Arabijom.

Pa, crni Trampe! Dug SAD veći od 21.000 milijardi$

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Shamso 69

Sto je Gadafi namjeravao, Kinezi ce stalozeno da izvedu

special image