• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Ukinuta" Jugobanka Kosovska Mitrovica

Izvor Beta

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) doneo je danas rešenje o oduzimanju dozvole za rad Jugobanci Kosovska Mitrovica, koja odlazi u stečaj. Poslove te banke preuzima Poštanska štedionica Beograd.

 NBS - oduzeta dozvola za rad Jugbanci u Kosovskoj Mitrovici Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović
Ilustracija
Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Na svom sajtu NBS je navela da su preduzete sve neophodne mere kako bi se poslovi platnog prometa i raspolaganje sredstvima deponenata i štediša Jugobanke neometano nastavili u Poštanskoj štedionici.

Kako je objašnjeno, pre donošenja te odluke imovinu i obaveze Jugobanke preuzela je Poštanska štedionica, u skladu sa ugovorom zaključenim između tih banaka, a na osnovu zaključka Vlade Srbije, jer je Republika Srbija većinski krajnji vlasnik u obe banke.

Nova Agrobanka u stečaj, štednja u Poštansku

Izvršni odbor NBS je doneo i rešenje o ispunjenosti uslova za pokretanje postupka stečaja nad Jugbankom. Privredni sud u Nišu nadležan je za sprovođenje stečajnog postupka, a Agencija za osiguranje depozita je stečajni upravnik.

Kako je istakla NBS, Izvršni odbor je konstatovao da su oduzimanju dozvole prethodile aktivnosti koje su u dužem periodu bile usmerene na to da Jugbanka uskladi svoje poslovanje sa odredbama Zakona o bankama, između ostalog i u delu koji se odnosi na kapital.

"Imajući u vidu da prethodni pokušaji pronalaženja strateškog partnera koji bi obezbedio kontinuitet poslovanja banke nisu dali rezultate, kao i to da je banka već duži period potkapitalizovana i da ima probleme i s likvidnošću, ocenjeno je da je njeno finansijsko stanje takvo da neće moći da nastavi dalje da posluje, kao i da nisu ispunjeni uslovi za pokretanje postupka restrukturiranja", navela je NBS.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image