• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vlada ponovo o pečatu: Sada "zabrana"

Izvor MONDO/Fonet

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o privrednim društvima, kojim se ukida obavezna upotreba pečata u poslovanju privrede.

 Vlada predlaže zabranu pečata u firmama Izvor: MONDO/Stefan Stojanović
Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Predlogom ovog zakona propisano je da se privrednom društvu ne može uvesti obavezna upotreba pečata u poslovnim pismima i drugim dokumentima.

Početkom primene zakona, prestaju da važe i odredbe koje pravna lica obavezuju na upotrebu pečata i u 12 drugih zakona, navodi se u saopštenju Vlade.

Ovom odlukom, kako se ističe, "otklanja se još jedan nepotreban administrativni teret za pravna lica, što će značajno uticati na unapređenje privrednog ambijenta, poboljšanje pozicije Srbije na rang listi Svetske banke o uslovima poslovanja (Doing Business)" i što je najvažnije, na promenu svesti kod privrednika, ali i opšte slike Srbije u svetu.

Sve "crno na belo", ali...

Takođe, članom 9. Zakona o računovodstvu (još od 2013. godine) uređeno je da se kao validan dokument za knjiženje može koristiti i elektronski dokument, ako ima neku identifikacionu oznaku lica koje je izdalo dokument (potpis, faksimil, ime i prezime, elektronski potpis i sl.). U članu 42. Zakona o porezu na dodatu vrednost, koji reguliše izdavanje i obavezne elemente računa, pečat i potpis nisu navedeni kao obavezni elementi računa.

Zahvaljujući ovoj odluci, navodi Vlada, počeće nova era poslovanja privrednih društava u Srbiji, koja će omogućiti da, sa prethodno donetim Zakonom o ePoslovanju i pratećim podzakonskim aktima, pravna lica postepeno pređu na elektronsko poslovanje koristeći elektronska dokumenta i potpise, elekronsku razmenu podataka, kao i elektronski arhivirana dokumenta.

Izrada i upotreba pečata nametala je suvišnu administraciju, utrošak vremena, otežavala poslovanje i predstavljala dodatno finansijsko opterećenje, pa se ukidanjem obaveze njegovog korišćenja značajno smanjuje opterećenje privrede, ističe se u saopštenju.

Pečat je, inače, propisima izbačen iz upotrebe davne 2001. godine, ali ga birokratija uporno održava u praksi. Na to i Vlada, malo-malo, pa donosi neke "propise o izbacivanju".

Poslednji je bio krajem marta, kada je "Vlada usvojila zaključak kojim se organima državne uprave nalaže da pripreme izmene i dopune propisa i akata kojim će biti ukinuta obavezna primena pečata u poslovanju privrednih subjekata". DAti rok bio je 30 dana.

Vlada dala rok: Opštinama 30 dana da izbace pečate

A nije da su dosad državni organi bili neobavešteni. Zakon o platnim uslugama je odavno promenjen( 2014. godine, a pečat , u stvari, nije obavezan za firme još od 2011. godine i donošenja Zakona o privrednim društvima), a krajem decembra 2017. godine, ministar finansija Dušan Vujović i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, potpisali su čak Objašnjenje u vezi sa izdavanjem i knjiženjem računa (faktura) u papirnom i elektronskom obliku bez upotrebe pečata i potpisa, saopštila je tada vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Pre toga je, od 1. oktobra, data obaveza pre svega banaka, da primaju dokumenta, tj, platne naloge firmi, i kada oni nisu overeni pečatom.

I tako dalje, i tako dalje... pisali smo i u martu, a "pečat i potpis" se i, kao što smo toliko puta rekli, i dalje "ne daju".

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image